Rontott fotók javítása digitális ollóval

Vágólapra másolva!
A neten megosztott fényképgyűjteményekből ollózza ki az elhibázott felvételek kijavításához szükséges részleteket egy új fejlesztésű szoftver.
Vágólapra másolva!

A Photoshopot és az aprólékos javítgatást váltha ki a Carnegie Mellon egyetem és a Microsoft mérnökeinek új fejlesztése, amelyet a San Diego-i Siggraph konferencián mutattak be először. A felhasználónak csak ki kell jelölnie azt részletet, amelyet el szeretne tüntetni, legyen az egy öböl látképébe belógó háztető (mint a mellékelt példa is mutatja), egy tájképen áthajtó teherautó, egy csoportképen pózoló volt barátnő, vagy a Sztálin mellett álló Trockij, és a Scene Completion automatikusan kiretusálja azt.

A Flickr-t fésüli át

Az alkalmazás a Flickr fotómegosztón található 2,4 millió képet fésüli át, hogy a kivágandó részlet helyére megtalálja a legmegfelelőbb "foltot". A szoftver a BBC beszámolója szerint először kiszórja a felesleges képeket, vagyis a választék 99,9 százalékát, majd 200 fotót vizsgál meg közelebbről, hogy azokon szereplnek-e az eredetihez hasonló elemek. Az utolsó lépésben a rutin 20 darabosra szűkíti a választékot, és ezek megfelelő részleteiből rakja össze végleges képet olyan hatékonyan, hogy a készítők szerint csak minden harmadik képen lehet észrevenni a trükköt.

A fejlesztők egy másik terméke, a Photo Clip Art azoknak nyújt segítséget, akik nem eltüntetni szeretnék a kép egyes részleteit, hanem valami extra objektumot szeretnének beilleszteni. A szoftver egy online gyűjteményt készít különböző tárgyakból és objektumokból, amelyeket szintén a neten megosztott képekből vág ki, hogy azokat mások saját fotóikon helyezhessék el, a grafikus ClipArt képekhez hasonlóan.

Részletesen elemzi a képet

Az alkalmazások a fotók kompozíciója mellett a fényviszonyokat is elemzik, és ha szükséges, a kamera magasságát az azokon szereplő emberalakok szemmagasságából kalkulálják ki. Kész kereskedelmi termék egyelőre egyik szoftverből sem született: a retusáló rutinokat ugyan már ellátták felhasználói felülettel, de még csak a bemutató kedvéért, és egyelőre nem derült ki, mikor tervezik piacra dobni őket.