Tizenhat mag a buldózer-processzorban

Vágólapra másolva!
Várhatóan két év múlva kerül a boltok polcaira az AMD új processzora, amelynek csúcsváltozata nem kevesebb, mint tizenhat végrehajtó egységet tartalmaz majd, így várhatóan igen nagy teljesítményre lesz képes.
Vágólapra másolva!

A chipgyártó közlése szerint 2009 első felében lesznek elérhetők a cég új, Bulldozer kódnéven emlegetett architektúrára épülő lapkái. Az új alapok alkalmazása akár azt is lehetővé teszi, hogy a mérnökök egyetlen processzorba akár 16 véghajtó egységet sűrítsenek - jelenleg még az otthoni PC-kbe szánt legdrágább típusok is csupán két magot tartalmaznak.

Várhatóan még a nyár végéig elkészül a gyártó a négymagos, Barcelona kódnevű processzorával. Míg ezt a típust szerverekbe szánják, addig a Phenom nevű típus már asztali PC-kbe érkezik majd - 3 gigahertzen működő egyik prototípusát már prezentálta is a cég egy amerikai sajtóbemutatón. Ez a lapka valószínűleg az év vége előtt érkezik majd, ám a boltokba elsőként csak 2,4 gigahertz körüli változata kerül majd, a 3 gigahertzes típus érkezését csak a jövő év közepe felé jósolja a cég.

A szerverekbe és asztali PC-kbe szánt új lapkák mellett az AMD Bobcat néven mobil eszközökbe szánt processzorokkal is előrukkol majd 2009-ben. Ezeket a chipeket a vállalat az okostelefonoktól kezdve az ultrakompakt PC-kig mindenféle kicsi vagy hordozható eszközben alkalmazni tervezi, így fő ismérvének az alacsony fogyasztás számít. A lapka speciális felépítése ezenkívül azt is biztosítja, hogy a laptopokhoz hasonlóan a mobil eszközökben is elérhetők legyenek kétmagos processzorok.

Falcon néven egy további újdonsággal szolgál az AMD: ugyancsak két év múlva várható ennek a processzornak a megjelenése. Ennek a típusnak az a legfőbb érdekessége, hogy egyetlen szilíciumlapkára integrálva tartalmazza a központi végrehajtó egységet (CPU), illetve a grafikus egységet (GPU). A miniatürizálást szolgáló újítás segítségével az ultrakompakt masinákat is fel lehet majd vértezni a jelenleginél komolyabb grafikai teljesítménnyel - így azok például HD-felbontású videók dekódokására is képessé tehetők.