Már ötezer könyvet lehet ingyen letölteni

Vágólapra másolva!
Hamarosan felkerül az ötezredik könyv a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) virtuális polcaira: a kerek "raktári jelzetű" kiadvány Kossuth Lajos irataiból közöl válogatást.
Vágólapra másolva!

Július 26-án fog felkerülni a Magyar Elektronikus Könyvtárba az ötezredik digitális kiadvány: egy válogatás Kossuth Lajosnak a Hadtörténelmi Levéltárban és Múzeumban őrzött irataiból. Az évek során egyébként összesen 5056 könyvet digitalizáltak, de - főleg szerzői jogi problémák miatt - csak ötezer jelenhetett meg nyilvánosan, a többi egy digitális raktárban porosodik.

Összehasonlításul: a legrégibb, egészen 1971-ig visszanyúló könyvdigitalizáló mozgalom, az amerikai Project Gutenberg jelenleg 21 ezer könyvvel büszkélkedhet; a MEK-kel egyidőben, vagyis 1994-ben indult német leágazása pedig háromezer kötetnél tart. Ezeknél a kezdeményezéseknél maguk digitalizálják a régi, már nem jogvédett kiadásokat, és szöveges formában teszik őket közzé: elvégzik a karakterfelismerés során keletkező hibák javítását és valódi digitális könyvekké szerkesztik őket, vagyis sokkal több emberi munkát fektetnek beléjük, mint a Google Book Search típusú, milliós nagyságrendet megcélzó, képalapú digitalizáló projektek.

Forrás: [origo]
Az ötezredik e-könyv csütörtökön megjelenő katalóguscédulája

A MEK az élővilágban és a játékelméletben már jól bevált "kevert stratégia" szerint működik: a klasszikus művek bitekké alakításához a Project Gutenberghez hasonlóan felhasználja az önkéntes digitalizálók lelkesedését, de emellett gyűjti a ma már eleve számítógépes formában keletkező dokumentumokat a szerzőktől, a kiadóktól vagy magáról az internetről, és miután szervezetileg az Országos Széchényi Könyvtárhoz került, annak - általában képként digitalizált - muzeális ritkaságaival is bővíti az állományát.

A sokféle forrásnak köszönhetően, amióta elindult a MEK 2.0-ás változata, folyamatosan napi 4-5 könyvvel - regényekkel, verseskötetekkel, szakmunkákkal, lexikonokkal stb. - bővült a gyűjtemény. A gyarapodást az érdeklődők RSS csatornán is figyelemmel kísérhetik.