Fotókban szivárgott a netre az új Harry Potter-könyv

Vágólapra másolva!
Alig néhány nappal a kötet megjelenése előtt felbukkant az interneten a Harry Potter sorozat hetedik, befejező része. A kalózverziót digitális fényképezővel oldalanként fotózta le valaki, s képfájlokban publikálta a világhálón, azt azonban még nem tudni, valóban az eredeti kiadásról készültek-e a képek.
Vágólapra másolva!

A The Financial Times honlapján megjelent beszámoló szerint összesen 759 oldal terjed a könyv állítólagos amerikai kiadásából képfájlokban, az egyik felvételen még a készítő keze is látszik.

"Ez a legnagyobb trükk, mióta Harry Potter megtanulta láthatatlanná varázsolni magát, de az is lehet, hogy a kalózok valóban mindenkit megelőztek" - áll az FT.com beszámolójában. A Bloomsbury, a Potter-könyvek brit kiadója nem volt hajlandó cáfolni vagy megerősíteni a kifotózott oldalak eredetiségét. Ha hamisítvány, akkor tökéletes - mondták rajongók, akik beleolvastak a kalózoldalakba. Ha viszont igazi, akkor ez a legjelentősebb szerzői jogsértés a Harry Potter-mesék tízéves történetében - írta a brit gazdasági napilap .

Sötétben dolgoztak a nyomdászok

A Harry Potter and the Deathly Hallows (kb. Harry Potter és a halálos szentek) a könyvkiadás történetének egyik legjobban várt kötete, amely szombaton jelenik meg angolul.

Csak az Amazon.com-on több mint kétmillió darabot rendeltek meg a legújabb kötetből, és ezzel magasan túlszárnyalta a sorozat előző előrendelési rekordját. Már régóta tudható, hogy a varázslótanonc utolsó kalandjában több szereplő is meghal, és a hírzárlat olyan szigorú, hogy a nyomdászoknak sötétben kell dolgozniuk, nehogy bele tudjanak lesni a szövegbe.

A meséket 66 nyelvre fordították le - köztük ógörögre -, és világszerte 325 millió példányban keltek el. A legsikeresebb éppen az első kötet volt, amelyből 107 millió darab fogyott. J. K. Rowling regénysorozata nyomán készült már öt film is, amelyek világszerte több mint 3,5 milliárd dolláros (mintegy 646 milliárd forintos) bevételt hoztak.

Már elkezdték begépelni is

A Harry Potter-könyveket az Egyesült Államokban a Scholastic kiadó forgalmazza, feltételezések szerint a kalózkiadás is az amerikai piacra szánt változatból készült.

A képfájlokban terjesztett kalózkiadás számos letöltőoldalon megjelent, ám a kiadó jogászai sok szájt működtetőit a jogsértő anyag eltávolítására köteleztek - ennek ellenére néhány helyről még mindig letölthető az anyag, bár a egy beszámolók jellegéből adódóan egyes oldalakon nem mindig jól kivehető a teljes szöveg, ami jelentősen nehezíti az olvasást.

A fanatikus rajongók egy csoportja azonban már elkezdte begépelni a szöveget a digifotós változatról, így a legújabb kötet - állítólag valós - első tíz fejezetét, összesen 104 oldalt már jobban kezelhető PDF dokumentumban is be lehet szerezni a fájlcserélő oldalakon. A Scholastic kiadó képviselőjének elmondása szerint az interneten többféle "valódi" változat is kering, ráadásul ezek történetvezetése is több ponton eltér egymástól.

A társaság egyik vezetője úgy nyilatkozott, minél előbb az összes verziót szeretnék eltávolíttatni a világhálóról, ám az amerikai cég sem adott arról tájékoztatást, hogy ezek között szerepel-e a szombaton megjelenő hivatalos verzió.