Olcsóbb verzió készülhet az iPhone-ból

Vágólapra másolva!
A JP Morgan tajvani elemzője szerint még az idén piacra kerül az vékony iPod Nano mp3-lejátszó mobiltelefonálásra is alkalmas változata, ami olcsóbb lesz az iPhone-nál.
Vágólapra másolva!

Kevin Chang, a társaság szakértője gyártói forrásokra, illetve az amerikai szabadalmi hivatalnál leadott szabadalmi kérelemre alapozza állítását - számolt be a Reuters. Ez utóbbiban az Apple egy olyan eszköz leírását nyújtotta be a hivatalnak, amely az iPod Nanóéhoz hasonló érintőtárcsás kezelőfelülettel bír, továbbá a zene- és videofájlok lejátszása mellett alapvető mobiltelefon-funkciókat is kínál.

Chang várakozásai szerint míg a jelenleg piacon lévő iPhone 5-600 dollárba kerül tárkapacitástól függően, addig a Nanón alapuló olcsóbb változat 300 dollár körüli áron kerül majd a boltokba az év vége tájékán. Piacelemzők becslései szerint egyébként az USA-ban június 29-én debütált iPhone-ból az Apple mintegy hétszázezer darabot értékesíthetett az első hétvégén, noha az Egyesült Államokban eladott mobiltelefonok 85 százaléka száz dollárnál olcsóbb.

A Tech.co.uk által megszólaltatott piacelemzők azt jósolják, hogy az Apple januárban az iPodokat is alaposan meg fogja újítani. Várakozások szerint az új modellek a zene-, kép-, és videofájlok mellett számos extra funkcióra is képesek lesznek, mivel a Mac számítógépekhez és az iPhone-hoz hasonlóan a Mac OS X operációs rendszer egyik változata fut majd rajtuk. A szakértők arra számítanak, hogy az új iPodok az iPhone-hoz hasonló, nagyméretű, több ponton érinthető képernyővel lesznek felszerelve, s kezelésük is olyan lesz, akár a gyártó első mobiljáé.