Egymilliárd dollárt áldoz Xbox-javításra a Microsoft

Vágólapra másolva!
Olyan sok Xbox 360 konzol ment tönkre, hogy a cég úgy döntött: három évre hosszabbítja meg a garanciát az üzemképtelenné vált gépekre.
Vágólapra másolva!

A Microsoft a vásárlástól számított három éven belül garanciálisan javítja vagy szükség esetén cseréli azokat a játékgépeket, amelyek az úgynevezett "red ring of death", vagyis "három piros LED-es" hibaüzenet kíséretében válnak használhatatlanná. Azoknak a vásárlóknak, akiknek eddig fizetniük kellett a hiba okozta javítási költségekért, a cég visszamenőleg megtéríti a költségeit, és közleményében elnézést is kért a kellemetlenségekért.

Még javítanak is a konstrukción

A windowsos "kék képernyő" mintájára elnevezett hibaüzenet súlyos hardveres meghibásodást jelez, nevét pedig arról kapta, hogy a gép bekapcsoló gombja körül kör alakban világító fények adják ki. A Microsoft 1,15 milliárd dollárt különített el a megváltozott garanciális feltételek fedezésének biztosítására, és a hibák okait is igyekeztek feltárni és kisebb konstrukciós módosításokkal orvosolni - bár azt nem fedték fel, hogy pontosan mitől is szállnak el az Xbox 360 konzolok.

A Microsoft illetékes divíziójának vezetője azonban nem gondolja úgy, hogy ezzel "letudták volna a dolgot": Robbie Bach az AP-nek adott nyilatkozatában elismerte, hogy a cégnek az elmúlt hónapokban túl sokba voltak a javítások, ezért igyekeznek tökéletesíteni a konstrukciót. Az elemzők becslése szerint a cégnek eddig körülbelül 6 milliárd dollárjába került az Xbox-projekt, amely még egy cent hasznot sem hozott a konyhára, az egyetlen divíziónál jelentkező egymilliárdos költség pedig igen érzékenyen érintheti a céget.

Kicsit rosszabbul fogyott, mint tervezték

Az Xbox 360-ból 11,6 millió darabot adtak el 2005 novemberében történt megjelentetése óta, ami kicsivel marad el a Microsoft által mostanra tervezett 12 milliós eladási számtól, és 2008-ra várnak profitot belőle. A konzol jelenleg a második helyen áll a rangsorban a Nintendo Wii mögött, megelőzve az egy éves lemaradással startolt Sony Playstation 3-at. A cég most a japán piacot szeretné bevenni, ahol gépe - az egyetlen külföldi konstrukcióként - a leggyengébben teljesít: a szigetországban októberben jelenik meg a fekete színű, Xbox 360 Elite névre keresztelt felturbózott változat.