Retró fényképező periszkóppal

Vágólapra másolva!
A tapasztalt fotósok szeretik, ha egy fényképezőn minden beállítást pillanatok alatt lehet manuálisan módosítani. Az új Ricoh GX100 kompakt méretben kínálja ezt, ráadásul optikája is többet lát hagyományos társainál, és periszkópszerű belenézős keresőt is adnak hozzá. Kipróbáltuk a retró külsejű masinát.
Vágólapra másolva!

A Ricoh Caplio GX100 története egészen a 90-es évek végéig nyúlik vissza, ugyanis akkoriban mutatta be a japán vállalat a GR1 jelzésű kisfilmes kamerát, mely nagyon hamar legendássá vált a fényképészek körében kitűnő minősége és átgondolt kialakítása miatt. A digitális utódok alig egy-két évvel ezelőtt bukkantak fel a kínálatban, és szintén sokak érdeklődését felkeltették.

Szuper nagylátószög és egyéb finomságok

A most tesztelt Ricoh GX100 tehát meglehetősen hosszú hagyományokra visszatekintő készülék, és a specifikáció alapján úgy tűnt, a tervezőknek sikerült az elődök tulajdonságait is túlszárnyalni. A legfontosabb kulcsszavak a listán: tíz megapixeles érzékelő, CCD-mozgatásos képstabilizátor, 24 milliméteres látószög, levehető elektronikus kereső. És mit jelent mindez a gyakorlatban?

Már első ránézésre is látszik, hogy a Ricoh új kompakt készüléke nem a legfrissebb trendeket követi. Szerencsére nem csillogó, ezüstutánzatú műanyag vázba csomagolták, hanem olyan matt fekete borítást kapott, melyre nem tapadnak az ujjlenyomatok. A rendkívül egyszerű kivitelű kamerán semmi sincs feleslegesen, a mérnökök láthatólag a Bauhaus művészeti irányzat elveit követték, vagyis a forma a funkcióból következik.

Forrás: [origo]
Nézze meg a Caplio GX100-zal készített fotóinkat

A fémötvözetből készült GX100 kísértetiesen emlékeztet a híres elődökre, ráadásul váza mindössze 25 milliméter vastag, és ezzel a világon a legkisebb kamera, amelybe ilyen nagy látószögű objektívet szereltek.

A gépvázra egy gumibevonatú markolatot is helyeztek, így egy kézzel fogva sem csúszkál a kamera. Egy gyakorlott fotós számára azonnal kézre állnak a gombok, melyeket valóban lehet egy kézzel is kezelni. Külön pozitívum a két tárcsa a masinán, ugyanis így pillanatok alatt állíthatók az expozíciós értékek, akárcsak egy profi tükörreflexes készüléken. Sőt, a hátsó görgető programozható is, és benyomása után a fehéregyensúlyt, érzékenységet, és egyéb értékeket is képes módosítani.

Forrás: [origo]
Nézze meg a Caplio GX100-zal készített fotóinkat

Periszkópszerű keresője is van

Az új Ricoh egyik legfontosabb tulajdonsága, ami kiemeli a tömegből, az az optika: kisfilmes értékeken számolva 24-72 milliméter közötti átfogásra képes, vagyis háromszoros zoommal rendelkezik, ráadásul fényereje is jónak mondható, nagylátószögnél F2,4 a legtágabb rekeszérték. Érdekes, hogy alapbeállításban a zoom fix lépésenként adagolható: ez is a profi gondolkodást tükrözi a fix optikák imitálásával, ugyanakkor a fokozatos léptetést ki lehet kapcsolni a menüben, ha valakit zavarna.

Komponálásra egyrészt a hátfali 2,5 colos monitort, másrészt pedig a levehető elektronikus keresőt lehet használni. Az előbbi erős napfényben is jól látható, az igazi extra azonban a külön felhelyezhető, periszkóphoz hasonlóan kinéző, belenézős LCD. A világon az elsőként alkalmazza a Ricoh ezt a módszert, és tesztelés közben nekünk nagyon tetszett, ugyanis százszázalékos képet mutat, ráadásul forgatni is lehet, így extrém helyzetekben megkönnyíti a fotózást, és még az akkumulátort is kíméli.

Egyéb extrák és csemegék

A GX100 igazi csemege lehet a hozzáértő fotósoknak: csupa olyan üzemmódokkal látták el, amik hasznosak a mindennapi használat során. A program módon kívül blende-előválasztással vagy teljesen manuálisan beállítva az expozíciót is lehet fényképezni. Külön érdekesség, hogy saját beállításokat is lehet tárolni, illetve gyorsan előhívni a főtárcsán található My1 és My2 néven.

Forrás: [origo]
Nézze meg a Caplio GX100-zal készített fotóinkat

A saját üzemmód többek között arra is jó lehet, hogy fekete-fehér színeket használva, magas érzékenység mellett, négyzetes arányban készítsen felvételeket a masina, a régi negatívok hatását idézve. Ehhez nem kell mindent módosítani, csak az előre beállított helyre tekerni a tárcsát.

Szintén egyedi funkció az fix értékre állítható élesség. Itt öt érték közül lehet válogatni: vagy többpontos autófókuszt használ a gép, vagy csak a kép közepére méri az élességet, de manuális fókuszra is képes. Mindez nem extra, azonban a Ricoh Snap és végtelen opciója valódi kuriózum: az előbbi az objektív úgynevezett hiperfokális távolságára áll be, vagyis egy fix értékre, ahol a lehető legnagyobb a mélységélesség. Ez például utcai riportfotók készítésénél előnyös, ilyenkor ugyanis nem telik idő az élességállítással. Ötven évvel ezelőtt, az autófókusz megjelenése előtt is ezzel a technikával dolgoztak a profik.

Az új Caplio 640x480 pixeles mozgókép rögzítésére képes 30 kép/másodperc sebességgel, azonban beépítettek egy másik profi funkciót is: megadható, hogy szabályos időközönként (óránként, percenként, másodpercenként) automatikusan felvételeket készítsen, így például látványosan rögzíthető a fényviszonyok változása egy adott helyszínen.

Forrás: [origo]
Nézze meg a Caplio GX100-zal készített fotóinkat

Végszó

A Ricoh Caplio GX100 összességében tehát egy rendkívül sokoldalú és különleges fényképezőnek bizonyult. Egyértelműen kiemeli a kompakt gépek dömpingjéből az egyszerű, ugyanakkor masszív kivitele, a nagy látószöget biztosító optikája, az egyedi, levehető és forgatható elektronikus kijelző, illetve a számos állítási lehetőség. Mindezért azonban rendkívül borsos árat kell fizetni: jelenleg bruttó 138 ezer forintba kerül a Rico-tec Kft.-nél, ahonnan tesztelésre kaptuk. Ennyi pénzért pedig már egy belépőszintű tükörreflexes készüléket is lehet kapni, sokkal jobb képminőséggel: igaz, egy DSLR masina sokkal nagyobb és nehezebb.