Vaskos tenyérgép filofax helyett

2007.04.16. 16:39

Amikor először kaptunk hírt erről a készülékről, szupermini laptopnak tituláltuk hatalmas kijelzője, erős processzora, winchestere és apró billentyűzete miatt. A HTC Ameo viszont inkább csak egy felhízlalt PDA - bár kétségtelen, hogy a növekedés előnyére vált a készüléknek.

A PDA-kra és okostelefonokra specializálódott tajvani gyártó Barcelonában, a 3GSM konferencián mutatta be az eredetileg Advantage márkanévre hallgató modellt, amelynek legnagyobb különlegessége a tenyérgépek között gigászinak számító, 5 hüvelykes kijelző és az apró, mágnesesen rögzített qwerty-billentyűzet. A vaskos kis gép igen különös látványt nyújtott a vékony fémlemezzel az alján, amelyre a gombokat helyezték a tervezők, ám méretes, fényes képernyőjének köszönhetően nagyon sok érdeklődőt vonzott.

Notesz helyett tökéletes

A gépet a T-Mobile Ameo névre keresztelte át, amikor Nyugat-Európában piacra dobta, és bár magyarországi bemutatása még kérdéses, a cég hazai képviseletének köszönhetően alaposabban is szemügyre vehettünk belőle egy - még nem végleges szoftvert futtató - példányt.

Barcelonában még nem láttuk a készülék bőr tokját, amely mérete és formája miatt leginkább egy filofaxhoz teszi hasonlatossá a kütyüt. Valóban, a gép leginkább arra alkalmas, hogy hagyományos noteszét lecserélje az ember. Bár a billentyűzet a mágneses rögzítésnek köszönhetően levehető, a tok miatt ez szükségtelen: az Ameo egy zsanérok nélkül nyitható notebookhoz hasonlóan hajtható szét, összecsukva pedig elég könnyű ahhoz, hogy kabátzsebben is elférjen.

A készülék gombjait kézben tartva leginkább két hüvelykujjal lehet kényelmesen nyomogatni, ehelyett mi sokkal jobban szerettük letenni az asztalra, és úgy írni rajta vagy böködni a képernyőjét. Amikor az ember felemeli, a készülék súlyeloszlása is gondot okozhat, mivel a géptest túl vaskos a billentyűzethez képest. Annyira nem, hogy fárasztó legyen két kézben tartani, viszont csak függőleges helyzetben egyensúlyozva tökéletes a billentyűzet csatlakozása - jobb tehát letenni, ha többet akarunk dolgozni rajta.

A billentyűzeten lenne mit javítani

Forrás: [origo]
Célszerű letéve használni

Sajnos a gépelés a magyar felhasználó számára még billentyűzettel együtt is nehézkes, mivel ékezeteket csak két funkciógomb egyidejű használatával lehet előcsalni a gépen - ami egyben újabb érv amellett, hogy gépelés közben letegye az ember. Az Ameo egyébként igazán jól mutat így szétnyitva, az asztalra helyezve, és szinte bárhol elfér: akár egy kávézóban a csésze mellett, akár egy értekezleten a tárgyalóasztal lapján. A megnövelt kijelzőtnek hála, a kezelése során legtöbbször a mellékelt érintőpálcára sincs szükség, mivel a készülék képernyőjén minden elég nagy ahhoz, hogy puszta kézzel is eltaláljuk.

Hordozható médialejátszónak különösen bevált a készülék, mivel videókat, képeket is könnyen lehet a méretes képernyőn mutogatni, de akár a prezentálást is megkönnyítheti, hogy akár projektorra, PC-s monitorra is egyszerűen rá lehet kötni a mellékelt VGA-kábel segítségével. Az érintőképernyő lehetőségeit leginkább a beépített, 3 megapixeles kamera szoftvere használja ki, amelynek beállításait a kijelzőn elhelyezett ikonok nyomkodásával lehet változtatni.

Az óriási képernyővel élvezet a fotózás, egyedül a fényképezőgép oldalsó, bekapcsoló gombját rontották el a tervezők, mivel a kis műanyag nyomógomb eléggé érzéketlen - szerencsére exponálni nem ezzel kell.

Forrás: [origo]
Fényképezés notesszel

Az Ameo nem csak a nagy képernyő miatt vaskos: egy 8 gigabájtos winchestert, valamint egy GPS-vevőt is elhelyeztek benne, bár ez utóbbit szoftver híján nem tudtuk próbára tenni. A készülék emellett, mint ahogy az egy multifunkcionális PDA-tól elvárható, beépített 3G-s telefonnal (ehhez a videotelefonálás miatt egy előlapi VGA-kamera is jár) és wifi- valamint Bluetooth-csatolóval is rendelkezik. A kommunikációs szolgáltatások dedikált gombot kaptak a kütyü oldalán egy ízléses kezelőfelülettel kiegészítve. A gép egyébként 256 megabájt ROM-mal és 128 megabájt írható memóriával rendelkezik.

Akksival is jól bírja

Forrás: [origo]
Netezés az Ameo-n

A tudását és paramétereit tekintve a gép már-már kiválthat egy laptopot is: a 624 megahertzes Intel-processzor és az ATI grafikus chip igen hatékony működést biztosít. Emellett a gép üzemideje is nagyon jó, 300 óra készenlét mellett 2,8 órát lehet rajta wifizni, vagy 5 órát beszélni telefonon. A gép használhatóságát csupán szoftverei rontják le: a beépített Opera-böngészőn igen változatos formában tudnak szétesni a weboldalak, a Windows Mobile pedig sem ergonómikusnak, sem szépnek nem nevezhető, de legalább gyorsan fut a gépen, és a szinkronizálásával sincs gond.

Ennek a kiemelkedő teljesítménynek és a nagy méretből adódó kényelmes használatnak köszönhetően az Ameo a legjobb PDA, amit eddig kipróbálhattunk még akkor is, ha e-mailezni csak asztal mellett lehet vele kényelmesen. A gép a teljes ára Nyugat-Európában 500 euró (122 ezer forint) körül van, viszont előfizetéssel olcsóbban is hozzá lehet jutni: Nagy-Britanniában például már 40 ezer forint körüli áron el lehet vinni, így remélhetőleg nálunk sem kerül majd nagyon sokba, ha a T-Mobile felveszi a hazai kínálatba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK