Március legjobb letölthető játékai

2007.04.01. 20:42

Összegyűjtöttük március legérdekesebb játékprogramjait: megérkezett a nagy múltú Command & Conquer legújabb része, de az elmúlt hónapban buszvezető-, házasság-, és kardozásszimulátorral is előrukkoltak a fejlesztők. Válogatásunkban talál még csirkeólban játszódó fps-játékot is, egy másikban pedig egy magától guruló márványgolyó bőrébe bújhat.

THE MARRIAGE
Kisebbfajta lavinát indított el Rod Humble alkotása a játékokkal foglalkozó honlapokon. Napjaink egyik legnépszerűbb játékprogramja, a Sims életszimulátor egyik vezető programozója szabadidejében készítette el azt a játékot, amely a házasságot ábrázolja, bár erre első pillantásra bizonyára senki sem gondolna, mivel kizárólag négyzeteket és köröket jeleníg meg a képernyőn. A cél két ember szerelmi kapcsolatának életbentartása minél több ideig, amelyhez tisztában kell lenni bizonyos törvényszerűségekkel.

A képernyőn kezdetben a férfit jelképező kék és a nőt megtestesítő rózsaszín négyzet látható, később megjelennek különböző színű körök is, amelyek a párkapcsolatot zavaró tényezőket (például más férfiakat vagy nőket) jelképeznek. A játékos csupán két dolgot irányíthat: ha a négyzetekre mutat az egérrel, azok közeledni kezdenek egymáshoz ("csókolóznak"), a kék test ezzel egyidejűleg zsugorodik. A megjelenő körökre mutatva a rózsaszín négyzet megy össze.

Forrás: [origo]
A játék letöltése

A program egyensúlyát értelemszerűen az adja, hogy egyik négyzet sem mehet össze és nem is válhatnak átlátszóvá ("fásulhatnak bele a kapcsolatba") - ugyanis ez a veszély is fenyeget. Idővel a rózsaszín négyzet egyre halványodni kezd vagy ha a két négyzet összeér, akkor a rózsaszín megnő, viszont a kék összemegy és még halványodik is. Az absztrakciók mögé tekintve igen ismerős élethelyzetek köszönhetnek vissza

A játék értelmét készítője szerint mindenkinek magának kell eldöntenie,értelmeznie saját tapasztalatai és kapcsolatai alapján. Ahogy egy interjúban nyilatkozta, számos férj írt neki köszönetnyilvánítást, mert a The Marriage rádöbbentette őket arra, hogy mi mindenre kell figyelni az együttélés során. Az ilyen programokat lehet csak igazán emberségesnek nevezni.

 COMMAND AND CONQUER 3: TIBERIUM WARS
A valós idejű stratégiai játékoknak se szeri, se száma, mégis tiszteletet parancsol köztük a zöldes tibériummezőkön játszódó Command & Conquer-széria sokat várt legújabb tagja. A történet eddigi két szereplője - a hatalmas tankokkal és általában erőfölénnyel támadó GDI, valamint a kevésbé felszerelt, de jól taktikázó és gyors csapásokat mérő Nod Testvérisége mellett megjelent egy riasztóan látványos idegen faj, a Scrin is.

Forrás: [origo]
A játék letöltéseHa valaki összegyúrná az összes eddig elkészített valós idejű stratégiai játék elemeit, valószínűleg a Tiberium Warst kapná eredményül: az új epizód ugyanis műfaja összes jellemzőjével rendelkezik, a lehető legtökéletesebb módon. Nem maradt ki belőle az online többjátékos üzemmód sem, sőt, a BattleCast programmal rendelkezők akár mások csatáit is élőben kommentálhatják - a profi játékosok ütközeteiből a kezdők is sokat tanulhatnak. 

REDNECK KENTUCKY
A legfárasztóbb márciusi játékról van szó. A Redneck Kentucky első személyes lövöldözős (FPS) programok feszes tempóját ülteti át egy amerikai farm kellős közepébe, ahol lefűrészelt duplacsövűvel szokás a csirkéket lőni, ha probléma adódik velük. A demó egy pályát kínál kipróbálásra és ez sok esetben tökéletesen elég is: az apró gagek és a valószerűtlen helyzet felhőtlen szórakozásra ad lehetőséget.

Forrás: [origo]
A játék letöltése


A magvakkal teli zsák mellett hatalmas TNT-adag lapul, a faházakból ellenséges csirkeszemek merednek, a levegőből kavicsokkal dobálnak a madarak, a lelakatolt kutyaólból pedig bónusz tojást lehet felkapni, amely a Mátrixból ismert bullet-time birtokába helyezi a játékost  Ami fontos: nem szabad sem tököt, sem a csirkék által időnként elejtett tojást kilőnünk, ugyanis ezek mínuszpontnak számítanak. A teljes verzióban természetesen sokkal többet kapunk mindenből, ha valaki forgótáras helikopergépágyúval szeretne hajnalban a tyúkólba menni, abban azt is megkaphatja. 

DETERMINANCE
A harc lényege a határozottság, hogy mindig tudd, mire mit lépsz - mondják számos harcművészeti iskolában. A harc lényege egy tiszta egér és egy gyors processzor - ez a tanulsága leginkább a Determinance névre hallgató kardszimulátornak. A háromdimenziós játékban egészen újszerű, pofonegyszerű és eddig máshol nem használt módszert alkalmaznak a csatákra - a vívásra a karakterek csak jobb kezüket használják.

Forrás: [origo]
A játék letöltése

A kart az egérrel lehet mozgatni, a kard állását a középső egérgombbal és annak görgőjével, a másik két egérgombbal pedig különböző csapásokat lehet még bevinni. A program igazi izgalmát természetesen az online küzdelmek jelentik, amikre bőven van lehetőség, mindenki átélheti a karib-tengeri forró párviadalokat saját foteljéből. Aki nem tartja magát elég képzettnek, az a számítógép által irányított ellenfelekkel is csatázhat, sőt még hosszas oktatóedzéseket is tehet - mindezekhez azonban ajánlott egy gyors processzor és sok memória is.

ECHOES 1.0
Lassan egy hónap sem múlhat el geometriai akciójátékok megjelenése nélkül, a babért ezen a téren márciusban az Echoes vitte el. A klasszikus Geometry Wars örököse, szinte semmiben nem tér el a hagyományoktól: mértani alakzatok egyre sűrűsödő hullámait kell likvidálni, lövedékeket kerülgetni, bónuszokat felkapni.

Forrás: [origo]
A játék letöltése

Az irányítás billentyűzettel és egérrel zajlik szimultán: az előbbivel a lövés irányát lehet beállítani, az utóbbival pedig mozogni kell. Az izzó vonalak, az egész képernyőt megremegtető látványeffektusok és a folyamatos morajlás tökéletes játéktermi hangulatot varázsol a programnak.

CRAZY MARBLE 2
A villámlábú Sonic sündisznóhoz hasonló pályákat és sebességet kínál a Crazy Marble 2 című program, melyben a játékos egy márványgolyó irányítását veheti kézbe. Lebegő platformrendszereket kell bejárnia minél gyorsabban úgy, hogy ne zuhanjon le a mélybe.

Forrás: [origo]
A játék letöltéseNem maradhat ki a játékelemek közül a felszedhető gyémánt (ezért pontok kaphatók), valamint az akrobatikus gurulásokat (vagy gurításokat) lehetővé tevő félcsövek, átugorható akadályok és az olyan extrák, mint például a propeller, amellyel extrém magasságokba lehet emelkedni, vagy a szupermagas pattogásokat lehetővé tevő rugó.

BUS DRIVER
A buszsofőrök felelősségteljes és feszült életét testesíti meg a Bus Driver, amelyben a városi közlekedés viszontagságaival kell megküzdeni. Ennél a helyzet természetesen árnyaltabb: különféle pályákon, napszakokban, időjárási körülmények között kell egyes útvonalakat megtenni a lehető legutasbarátabb módon.

Forrás: [origo]
A játék letöltése

Senki sem szeret késni és karambolt szenvedni sem, úgyhogy a roncsderbizésen és a Need for Speeden edzett kormányforgatóknak alaposan vissza kell fogniuk magukat. Sofőrként nem szabad megfeledkezni a pontos parkolásról és a piros lámpákról, időben kell indexelni és egy rossz mozdulattól is sokan leszállhatnak a következő megállónál. Minden jó és rossz mozdulat meglátszik a missziók alatt összegyűjthető pontszámon. A Szoftverbázisról letölthető demó egy órányi játékot biztosít, ez tökéletes ízelítőt nyújt ahhoz, hogy el lehessen dönteni, érdemes-e megvenni a teljes verziót. 

SNAKY JANE
A gyerekek kedvence lesz a Super Marióhoz hasonló gyorsasági, logikai és gyűjtögetős elemeket keverő Snaky Jane. A címszereplő kígyó a dzsungelben ugrál ágakon, liánokon és olykor még ellenfelein is, feladata hat különleges ékkő megszerzése, ezek birtokában ő is különleges képességekre tesz szert. Útja során nemcsak pénzérméket, hanem gyümölcsöket is felszedhet.

Forrás: [origo]
A játék letöltése

Míg az érmék a pontszámot gyarapítják, a begyűjtött gyümölcsök libasorban haladnak utána, ezt a sort pedig csak úgy lehet megrövidíteni, ha egymás után legalább három egyező darabot sikerül begyűjtenie. Ellenkező esetben fél képernyőnyi vitaminbombával lehet ugrálni a pókok között. Minden egyes pálya időre megy és ezt a kérlelhetetlenül haladó képernyő is jelzi. Ha Jane valamilyen okból kifolyólag kikerül a képernyőről, veszít egy életet. Ha a gyümölcslánc kerül a képernyőn kívülre, felgyullad és nemcsak az addigi termés tűnik el, hanem rosszabb esetben még a Jane-t védő pajzs is. Mindezt az oktatópályák kellemes tempóban tárják fel az érdeklődő apróságok előtt.

TRIACHNID
A hónap legigényesebben kidolgozott böngészőben játszható Flash-játékában egy kihalás szélén álló faj egy bátor képviselőjével kell hosszas utazást tenni. Egy selyemgubót kell biztonságba juttatni pályáról pályára, ennek belsejében is a háromlábú pókok fajának következő generációja rejlik. Aki az akciókat és a pergő eseményeket szereti, hátráljon el. A pályákat lassan lehet csak teljesíteni, ugyanis a pók irányítása aprólékos - lábait egyenként kell az egér bal gombjával elhelyezni a rendelkezésre álló felületeken, legyen az a plafonon vagy csúszós folyómeder falán.

Forrás: [origo]
A játék honlapjaTermészetesen pókhálót is lehet szőni, lőni, sőt enni is, aki pedig már most zavarodottan nézne, a rövid oktatóprogramot végignézve profi pókemberré válhat percek alatt. Hogy mindenki kellőképpen érzékelje, hogy egy teljes faj élete forog kockán, minőségi, igen szomorú hegedűzene szaggatja az arra érdemesek lelkét.

ORANGE
Hiába minősül akciójátéknak az Orange, nyüstölése mégis határozottan nyugtató hatású. Az ugyancsak Flashben készült program Ázsiai látványvilággal és japán hangbemondásokkal,  a játékos célja a képernyő közepén található objektum kilövése a képernyő szélén túlra.

Forrás: [origo]
A játék honlapjaA játékmezőn belül minden mozog és vagy a képernyő közepe, vagy a játékos felé tart, így állandóan mozgásban kell maradni, ráadásul minden egyes pályán több ellenfél támadásaitól kísérve kell ugyanazt a feladatot végrehajtani. Remek, tökéletesre polírozott, hangulatos szórakozás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK