Ólommentes chipeket hoz ki az Intel

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb lapkagyártója két éven belül teljesen száműzni szeretné az ólmot a processzorokból, amit újfajta ötvözettel és forrasztási technológiával vált ki.
Vágólapra másolva!

Az Intel bejelentette, hogy a jövőben készülő processzorai száz százalékig ólommentesek lesznek. A vállalat elsőként az új generációs, 45 nanométeres technológiával készülő kétmagos Core 2 Duo, valamint négymagos Core 2 Quad és Xeon processzoroknál valósítja meg ezt a célkitűzést, amelyek gyártását az idei év második felében kezdik meg.

2008-ban a cég a korábbi, 65 nanométeres technológiával készült lapkáit is ólommentessé teszi. Az erősen környezetszennyező fémet a mikroelektronikában a chipeket tokhoz rögzítő forrasztásoknál használják, amelyek háromféle tokozási technológiával készülnek, attól függően, hogy a lapka milyen célra készült: hordozható, asztali modellbe vagy szerverbe.

A forrasztások körülbelül 5 százalékos ólomtartalmának kiváltására a cég ón-ezüst-réz ötvözetet használ majd, amelyet bonyolult mérnöki munkával és egy egyedi megoldással tettek alkalmassá erre a funkcióra. Az Intel újfajta, 45 nanométeres gyártási technológiával készült chipjei nem csak anyaguknak köszönhetően lesznek környezetbarátabbak elődeiknél: a lapkák újfajta szilícium-technológiája ugyanis csökkenti a tranzisztor-szivárgást, és nagyobb energiahatékonyságot biztosít.