Barkácstanfolyam bedrótozott laptopokkal

Vágólapra másolva!
Egy budapesti villámtanfolyamon abba avatták be be az érdeklődőket, miként lehet hétköznapi tárgyakat a PC-re, vagy az internetre kötni. Készült itt valódi vízzel locsolható virtuális pázsit és fórumbejegyzésre lövöldöző játékrobot, ultrahangos párologtató fényorgonával, de mesterséges nap is marokkói csillárból.
Vágólapra másolva!

Pénteken és szombaton tartották Budapesten az MHM Interactive Recycling című workshopot, amelyen az érdeklődőknek megmutatták, miként lehet a legkülönbözőbb hétköznapi, a legkevésbé sem high-tech tárgyakat összekötni az internettel.

Erre a lehetőséget egy Arduino nevű speciális lapka kínálja, amely USB-porton csatlakoztatható a PC-hez, segítségével a számítógép olyan elektronikus eszközökkel is kommunikálhat, amelyekkel alapból nem tudna. Az akár házilag is összeforrasztható, Creative Commons licenc alatt terjesztett alkatrészt a projekt honlapján meg is lehet rendelni 25 dollárért, vezérlését pedig egy ingyenes, nyílt forráskódú szoftver biztosítja.

A kétnapos budapesti workshopon az Arduino-lapka egyik szülőatyja, Massimo Banzi oktatta az érdeklődőket arra, miként lehet olcsó alkatrészekből érdekes, az internettel kommunikáló ketyeréket fabrikálni. A teljes gyorstalpaló tanfolyamot nem ültük végig, csak a szombat délutánra elkészült műveket néztük meg.

Az eseménynek helyt adó terem zsúfolásig telt laptopokkal - Mac és PC nagyjából fele-fele arányban. A high-tech-jelleget tökéletesen ellensúlyozta, hogy a masinák legtöbbjéből egy rakás drót lógott ki, mellettük egy rakás elektronikai kütyü a nyomtatott áramkörök, diódák, relék és ellenállások hevertek, egy ezermester-szakkör hangulatát idézve.

Mivel a hangsúly részben az újrahasznosításon volt, részben mindenki hozott, használt, lehetőleg filléres alkatrészekből dolgozott, így eleve valamilyen elképzeléssel érkezett a helyszínre, bár előfordult, hogy a végtermék a tervezettől teljesen más lett.

Ultrahangos párologtató fényorgonával

Első utunk a kétnapos kurzus talán legbizarrabb kütyüjéhez vezetett, amelyet készítője kínai piacon vásárolt, színes világító diódákkal szerelt szobai párologtatókból állította össze művét.

Forrás: [origo]
Füstgépes fényorgona kínai piacos alkatrészekből (még több kép)

Mivel a lábosba rejtett vizes poharakban lévő légfrissítő ketyerék ultrahanggal működnek, nem forró, hanem hideg párát keltenek, így az alkatrészeket nem fenyegeti az olvadás veszélye. A színes ledek vezérlésére a Linuxon futó laptopon külön programot kellett írni, ami a lejátszott zene ritmusára a fényorgonához hasonlóan villogtatja az apró fényforrásokat. Profi színpadi effekt otthonra, egyetlen hátránya, hogy a poharakat gyakran után kell tölteni.

Locsolható virtuális fű

Ez az installáció az instruktor munkája, s már az Arduino még fejlesztés alatt álló verziójával készült, benne a valós vízzel való locsolás hatására a képernyőn növekedni kezd a virtuális fű.

Forrás: [origo]
Locsolható virtuális pázsit (még több kép)

Elsőre nem gondoltuk volna, de a pályamű meglepően egyszerű ötleten alapul: a váza aljára apró lukat furtak, melynek aljára két drótot rögzítettek. Ahogy a folyadék áthalad ezen, rövidre zárja az áramkört, ezzel pedig jelez a számítógépnek, hogy kezdje el növeszteni a grafikus fűszálakat. Ha a víz elfogy, az áramkör is megszakad, és a növekedés is leáll.

Kommentre tüzelő robot

A Kultplay csapata egy hatezer forintos, távirányítású robotot vásároltak a kísérletezéshez. Az internetre kapcsoláshoz csupán a játékban csak a távirányítót kellett módosítani, melynek lövésgombját kivették, érintkezőjét viszon rákötötték az Arduinóra.

Forrás: [origo]
Ön kommentel, a robot meg lő (még több kép)

A teljes megoldáshoz még egy olyan programot is készítettek a laptopra, ami figyeli a blog idevágó postjában felbukkanó hozzászólások RSS-hírfolyamát. Amint ez új bejegyzéssel bővül, a robot mellkasából kilő egy korongot - egy jól sikerült témát az asztal mellett heverő korongkupac jelzi.

Mesterséges nap marokkói csillárból

Egész nap egy sötét irodában kell kuksolnia? Egy mesterséges nap fénye biztosan felvidítaná! A workshopon készült égitest-modell alapjait egy valódi marokkói csillár biztosítja.

Forrás: [origo]
Akkor kel fel, amikor az igazi is (még több kép)

A szobába szánt égitest használatához egy olyan programot kellett készíteni, amely valamilyen internetes forrásból képes lehívni az aktuális időjárási információkat. Ezek birtokában a lámpa képes utánozni a valós napsütést, sőt, akár napfelkeltét, napnyugtát is lehet vele produkálni a nappaliban.

Színváltós virág

Ennek a kreálmánynak a készítői eredetileg egy jóval bonyolultabb projektben gondolkodtak, de az idő rövidsége miatt végül egy egyszerűbb pályamunkát tudtak elkészíteni, a színváltós virágot.

Forrás: [origo]
Igény szerint váltja színét (még több kép)

Az ötlet leginkább a Philips egyes tévéin alkalmazott Ambilight technológiájához áll a legközelebb. A papírszirmú virág belseje egy műanyag sziréna hangszórójából készült, és egy háromszínű ledet rögzítettek bele. Mivel a világító dióda három színéből - vörös, zöld, kék - elvileg bármilyen árnyalat kikeverhető, a sárga tónusú fotónál a virág közepe is sárgás lesz, míg a levél fotójánál zöld. Egyetlen fényforrással mindez még nem túl látványos, a készítők ezért legalább öt ledesre szeretnék bővíteni a virágot.

Üzenetjelző szobanövény

Kissé elmebeteg, de felettébb eredeti ötlet az üzenetjelző virág: a cserepes növény rezgéssel jelzi, ha a laptop gazdájának új e-mailje érkezik.

Forrás: [origo]
Rezeg, mint az ICQ ikonja (még több kép)

A laptopon futó program a beérkező üzeneteket figyeli, ha új levél érkezik, impulzust ad az Arduinónak, hogy indítsa el pár másodpercre a növényre szerelt apró villanymotort. Amint ez utóbbi elindul, a növény mozogni kezd, mint az ICQ chatprogram élő változata.

Mire jó ez az egész?

Massimo Banzi, az Arduino egyik kifejlesztője szerint a lapka, és a vele kompatibilis fejlesztőszoftver segítségével például az elektronikához alig konyító művészek, dizájnerek is interaktív installációkat készíthetnek néhány nap gyakorlást követően. Mint a szakembertől megtudtuk, a szoftverből új, még könnyebben használható verzió készül, amelyben a folyamatábrákhoz hasonlóan, egérrel lehet majd programokat írni - az egyes funkciókat a begépelt kódsorok helyett a képernyőn lévő ábrák helyettesítik majd.

Banzi úgy véli, egy-egy high-tech termék tervezésekor a dizájnerek és a mérnökök gyakran nem képesek eléggé szót érteni, így sokszor az eredetileg felvázolt eszköz helyett valami egészen más lesz a végeredmény. Az Arduino segítségével azonban az elektronikához, technológiához mérnöki szinten nem értőknek is módjuk van arra, hogy elkészítsék valamilyen eszköz prototípusát. Az biztos, hogy a legórobotnál sokkal olcsóbb, de az Arduino használatához nem árt némi elektronikai ismeret, no meg egy forrasztópáka.