Színesedik a Google nyitólapja

Vágólapra másolva!
Vége minimalista, fehér hátterű oldalaknak: a webkereső személyre szabható nyitólapját már színes, animált témákkal is fel lehet dobni.
Vágólapra másolva!

A Google látványos újítást mutatott be személyre szabható nyitólapján, amelyen eddig a cégtől megszokott fehér háttér előtt lehetett rendezgetni a híreket, időjárás-jelentést, tőzsdei részvényárfolyamokat vagy más, egyéni igény szerinti információkat megjelenítő dobozokat. A felhasználók ezen túl ugyanis színes, tematizált háttérképekkel dobhatják fel az oldalt, amelyek a napszaknak és az időjárásnak megfelelően váltakoznak.

Sokáig az üresség volt az ismertetőjele

A Google történetében ezzel végérvényesen lezárult egy korszak: a webkeresőnek ugyanis mindeddig emblematikus ismertetőjele volt a minimalista nyitólap, amelyen az egyes szolgáltatások linkjei mellett csupán logója szerepelt grafikus formában. Igaz, a cég óvatosan nyit a nagyobb dekorációk felé: egyelőre csupán hat lehetséges téma közül lehet választani, amelyek között van japán kert, buszmegálló vagy tengerparti háttér. A Google magyarázata szerint a sokak számára kezdőlapként beállított személyre szabható oldalt barátságosabbá szeretnék tenni az újítással, hogy olyan legyen, "mint egy online nappali".

Az interaktív tapéta azonban egyelőre nem működik mindenhol: Magyarországon például még személyre szabható kezdőlapot sem lehet kialakítani, csak az angol nyelvű nyitólapon keresztül (a Google.com in English link segítéségével), a hazánkra vonatkozó időjárási adatok pedig még nem elérhetők a szájton, amely irányítószám alapján azonosítja a felhasználókat.

Bejöttek az online fejlesztések

A Google az elmúlt években egy sor webes szolgáltatást vezetett be, és bár sok elemző úgy gondolta, a cég túlterheli magát a fejlesztésekkel, a borúlátó tippek nem jöttek be: a Reuters adatai szerint a cég tavaly megduplázta az ezekből származó bevételeit, amelyek elérték a 3,1 milliárd dollárt. A keresőhöz kötődő személyre szabható nyitólap egyébként nem a Google találmánya, nagy vetélytársa, a Yahoo és sok más portál is régóta nyújt ilyen szolgáltatást felhasználóinak.