Mobiltelefonnal a cenzúra ellen

Vágólapra másolva!
Egy Angliából Zimbabwébe  sugárzó magánrádió SMS útján kerüli ki az afrikai ország cenzúráját, a hosszabb interjúkat és más műsorokat pedig honlapján lehet nyomon követni, vagy e-mailben lehet megkapni.
Vágólapra másolva!

Gerry Jackson zimbabwei újságíró eleve a cenzúra kijátszására alapította meg Londonban az SW Radio Africát csaknem két évvel ezelőtt, de a rádió adásait állandóan zavarták a zimbabwei szervek. Az országban ugyanis minden zimbabwei területről sugárzó műsorszóró és a legtöbb lap is állami tulajdonban van és a kormány vonalát követi. Jackson Hararéban alapított rádióját nyomban bezárták - olvasható a BBC News honlapján.

Két hónap alatt mintegy kétezer zimbabwei regisztrálta magát a rádió üzenetrendszerébe. Az újságírókat különleges tömörségre kényszeríti a rendszer, hiszen 160 karakteres sms-ekbe kell sűríteniük beszámolóik lényegét. A rádióban elhangzó hosszabb anyagokat a honlapon lehet nyomon követni, vagy meg lehet kapni e-mailben. Zimbabwében súlyos gazdasági válság uralkodik: a világon a legnagyobb az infláció, meghaladja az évi ezer százalékot. A munkanélküliség 80 százalékos.

Sokak szerint a jelenlegi államfő, a 83 éves Robert Mugabe tette tönkre az országot, amely Afrika egyik legfejlettebb állama volt. Mugabe azonban az állítja, hogy a nyugatiak cselszövésének áldozata, akik meg akarják buktatni, mert elkobozta a fehérek földjeit.