Az iPhone és a mobilnet terjedése

Vágólapra másolva!
Winkler János, a T-Mobile vezérigazgatója, a cég éves sajtóbeszélgetésén kiemelte, hogy a jövőben a mobilinternet elterjedése látványos ütemben fog növekedni, ami többek között az Apple iPhone-nak is köszönhető.
Vágólapra másolva!

Az évzáró sajtóeseményen Winkler hozzátette, hogy hozzávetőlegesen már öt éve beszélünk mobilinternetről, de most jött el az az idő, amikor valóban kézzelfogható ez az új megoldás. Magánemberként kiemelte, hogy már nagyon várja a 3G-vel is felszerelt Apple iPhone-t, amelyről eddig csak pletykákat hallhattunk, illetve elmondta, hogy az operátoroknak megéri lemondaniuk a bevételük egy részéről az Apple javára. Winkler nem kívánta megerősíteni azokat a kósza információkat, miszerint Németországhoz hasonlóan, hazánkban is a T-Mobile forgalmazná az idei év slágertermékét.

Éppen az elmúlt hetekben vette sikeresen az első jogi akadályt a németországi T-Mobile, ugyanis az EU szabályozására hivatkozva a Vodafone perbe fogta a magenta színű szolgáltatót. A döntés értelmében azonban nem kell kártyafüggetlen készülékeket árulnia a T-Mobile-nak, így továbbra is az egyetlen és kizárólagos hivatalos iPhone-forrás a német mobilszolgáltató.

A francia Orange arról számolt be az elmúlt héten, hogy minden ötödik, a szolgáltatónál eladott iPhone kártyafüggetlenül kerül a vásárlókhoz. Kétéves szerződéssel 399 euró a telefon ára, ellenben kontraktus nélkül nem kevesebb, mint 749 eurót kell fizetnünk az eszközért. Öt nap alatt egészen elképesztő mennyiség, 30 ezer darab Apple iPhone került le a boltok polcairól.

A megjelenését követően számos kritika érte az Apple mobiltelefonját, miszerint multimédiás üzenetek küldésére alkalmatlan. Az MMS-képességet néhány lelkes programozó - ugyan nem hivatalos úton - de már lehetővé tette. A ModMyiPhone csoport tagjai egy olyan szoftverrel álltak elő a napokban, amelynek bár a kezelőfelülete még korántsem végleges, hangot és képet már tudunk csatolni az üzeneteinkhez.