Nokia Internet Radio: rádió a hálón

Vágólapra másolva!
Hosszú évekkel ezelőtt egy igen izgalmas prezentáció keretében mutattaták be a Nokia hazai képviselői a Visual Radio névre keresztelt saját fejlesztésű szolgáltatást, amely a későbbiekben szinte az összes FM-rádióval felszerelt telefonban megtalálható volt. A szolgáltatás lényege, hogy az adott csatornát a GPRS / EDGE-hálózaton keresztül tudjuk fogni, a műsor hallgatásáért pedig adatforgalmi díjat kell fizetntünk. A szoftver valódi érdekessége, hogy az aktuális csatornán futó zeneszámok alatt addicionális információkat (előadó neve, szám címe, album címe) képes megjeleníteni a szolgáltatás, melyeken keresztül akár meg is vásárolhatjuk és le is tölthetjük az adott dalt a telefonunkra.
Vágólapra másolva!

A megújult Nokia Internet Radio szolgáltatás ellenben egyelőre csak a legújabb Nseries készülékeken működik hibátlanul. A szoftver lényege, hogy több száz kategorizált csatorna közül kiválasszuk a számunkra megfelelőt, és azt kiváló minőségben tudjuk meghallgatni, hála a fejlett 3G- és HSDPA-hálózatoknak. A szolgáltatás katalógusában a legnépszerűbbnek vélt rádióadókat találjuk, illetve a saját ízlésünknek megfelelő kedvenceket is eltárolhatjuk a készülékünk memóriájában.

A szolgáltatás keretében előre definiált lejátszási listákat hallgathatunk meg vagy válogathatunk az online elérhető streaming médiafájlok közül. Egyes Eseries-készülékek esetében problémás lehet a lejátszási listák előhívása, mivel a Nokia E61 és E90 készülékeke valamilyen különös oknál fogva - alapesetben - nem látják ezeket a tartalmakat. A megoldás itt található. Symbian S60 2nd Edition oeprációs rendszerrel lrendlkező felhasználók már jó elérőre készüljekenk fel egy alaposabb szoftverfrissítésre, mielőtt letöltenék a kliensprogramot.

A Nokia Internet Radio szolgáltatást jelenleg a következő készülékeken érhető el: az elmúlt 1-2 éven belül megjelent összes Eseries- és Nseries-modell, Nokia 3250, 6630 és 6680. Remélhetőleg hamarosan további Nokia-készülékeket üdvözölhetünk a támogatott eszközök sorában. Mivel az alkalmazást továbbra is adatforgalmi díj terheli, így nem árt egy nagyobb korlátot magában foglaló (1-2 GB) csomagra előfizetnünk. Amennyiben rendelkezünk otthonunkban wifi-hálózattal, és a telefonunk is támogatja azt, úgy gyakorlatilag ingyen hallgathatjuk kedvenc rádióadónkat mobilon keresztül.