A Wikipédia babérjaira tör a Google

Vágólapra másolva!
Az internetes vállalat Knol néven indít online tudástárat, amelynek szerzői pénzt is kapnak majd a cikkeikben megjelenő hirdetések után.
Vágólapra másolva!

A Google új szolgáltatása azt használja majd ki, hogy az ember ma már a legalapvetőbb információkat is a neten keresi. A keresőcég felhasználókkal íratott enciklopédiájának célja, hogy aki először keres valamit egy témában, az először ott olvasson róla.

A Knolt - a név jelentése: tudásegység - a felhasználók írhatják majd, hasonlóan a Wikipédiához. Itt azonban nem a felhasználók közössége szerkeszti majd a tartalmat, hanem a szerzők önhatalmúlag dönthetik el, hogy mi kerülhet ki a gazdagon szerkeszthető oldalukra, és szerzők szerint is lehet majd listázni a szócikkeket.

Forrás: Google
Így néz majd ki egy bejegyzés a Knolon

Arról viszont, hogy mit tartanak jónak, az olvasók dönthetnek azzal, hogy szavazással értékelik a tartalmat: ami tetszik nekik, azt előkelőbb helyen jeleníti meg a Google az érintett keresések találatai között. A Knol szócikkeinek oldalain hirdetések is megjelennek majd, amiből a szerzők részesedést kapnak.

A webkereső idén rendezte át találati oldalát úgy, hogy ott típus szerint rendszerezve jelennek meg a webkeresés eredményei. A Wikipédia szócikkei előkelő helyet foglalnak el a találatok között, így érthető, hogy a Google olyan enciklopédikus tartalmat szeretne létrehozni, amelyen saját hirdetései jelennek meg, ebből is profitálva. Arról, hogy a szájt pontosan mikor indul el, még nincs információ.