A YouTube-on toboroz a brit hadsereg

Vágólapra másolva!
Iraki és afganisztáni akciókról készült felvételeket tesznek közzé a videomegosztón a brit hadsereg egységei, amelyekkel saját magukat népszerűsítik.
Vágólapra másolva!

Legelőször a brit légierő (RAF) kapott rá a YouTube-ra: az Afganisztánban tevékenykedő különleges alakulatok 2006 márciusa óta töltenek fel videókat a tálibok elleni akcióikról - adta hírül a BBC. Ezeket a miniatűr, sisakra szerelt kamerával készített felvételeket légierő kandahári hadműveleti parancsnokságán ellenőrzik, majd Londonba küldik tovább, ahol a hazaiak feltöltik őket az internetre.

Elkerülhetetlen a politikai üzenet

A légierő katonáitól már 139 felvétel került fel ilyen formában az internetre, és a "csatornájukat" több mint 75 ezren nézték meg. A brit védelmi minisztérium "defenceheadquarters" néven regisztrált 2007 tavaszán, és mind iraki, mind afganisztáni akciókról közzé tesz videókat, míg a brit nemzetközösségi minisztériumnak (Commonwealth Office) és az iraki nemzetközi békefenntartó alakulatoknak (MNFI) is saját YouTube-csatornájuk van.

Bevetés Afganisztánban

A légierő eredeti szándéka szerint toborzási céllal tette fel a videókat, és a védelmi minisztérium szerint ez arra is jó, hogy megismertesse a nagyközönséggel a hadsereg külföldi jelenlétének valódi célját. Az ilyen formában közzé tett propaganda szinte semmiben nem kerül a hagyományos, televíziós toborzóreklámokhoz képest - nyilatkozta a BBC-nek Gordon Mackenzie védelmi szakértő -, viszont óhatatlanul hordoz némi politikai üzenetet is, hiszen sajátos formában igazolja a kormány által eldöntött katonai akciók létjogosultságát.

Az amerikaiak játékot csináltak

A hadseregnek az is gondot okoz, hogy a gondosan megszerkesztett, cenzúrázott felvételek mellett amatőr videók is felkerülnek a megosztóra, amelyek például a katonák halálát is megjelenítik: a kissé képmutató, "hivatalos" propagandafilmekben ugyanis a tisztek maximum beszélnek a veszteségekről, de nem mutatják be a harc véres oldalát.

Az iraki és afganisztáni hadszíntérről egyébként már számos olyan videó kikerült az internetre, amely éles bevetéseken készült, de a brit hadsereg csak mostanában kapott rá. Az amerikaiak egy kicsit máshogyan, az ingyen letölthető America's Army nevű lövöldözős játékkal toboroznak, amelyben egyenesen a katonák bőrébe bújhat a játékos egy többé-kevésbé élethű szimuláció keretében.