Megvárhatják a cégek a Vista utódját

Vágólapra másolva!
A Windows Vistát leváltó új Microsoft operációs rendszer durván két év múlva érkezik - a PC Wold beszámolója szerint elképzelhető, hogy a vállalatok jelentős része inkább bevárja ennek megjelenését, és XP-ről közvetlenül arra állítja majd át számítógépeit.
Vágólapra másolva!

A közel egy éve megjelent Windows Vista megjelenésekor sokhelyütt lehetett olvasni, hogy az XP-t váltó operációs rendszerrel megfelelő illesztőprogramok híján bizonyos eszközök nem működnek, s bizonyos régebbi alkalmazások sem futnak inkompatibilitási problémák miatt.

Bár a Microsoft szerint napjainkban már sokat javult a helyzet, a PC World cikke szerint sok vállalatnál még az ehhez hasonló problémáktól tartva nem álltak át a Vistára. Ezeknél a társaságoknál többnyire a Vista első javítócsomagjának (Service Pack 1) megjelenésére várnak, amely valószínűleg megoldást kínál majd ezekre a problémákra.

Kibekkelhetik XP-vel a Vista utódjáig

A szoftveróriás 2008 első negyedévére ígéri a Service Pack 1 megjelenését, míg a Vista jelenleg Windows 7 kódnéven ismert utódja a tervek szerint 2009 vége, 2010 eleje tájékán kerül majd a boltokba. Miután az utód premierje ilyen közeli, jó esélye van annak, hogy sok cégnél inkább kivárják ez utóbbi megjelenését, és az XP-ről közvetlenül a Windows 7-re váltanak majd, kihagyva a Vistát a sorból - nyilatkozta az informatikai lapnak egy neve elhallgatását kérő amerikai IT-tanácsadó.

Michael Cherry, a Directions on Microsoft elemzőcég munkatársa úgy véli, a Windows XP-hez 2004 nyarán kiadott Service Pack 2 több volt egy átlagos javítócsomagnál, mivel számos új funkciót adott hozzá az akkoriban tömegében támadó férgek és vírusok állandó célpontjának tekinthető operációs rendszerhez.

Lehet, hogy a Vista-utódra mondanak majd nemet

Ráadásul jövőre egy harmadik - igaz, várhatóan kevésbé jelentős -, utolsó javításgyűjteményt is kiadnak majd Redmondban az XP-hez, így az ezt alkalmazó cégek kibekkelhetik a meglévő szoftverekkel a Windows 7 megjelenéséig tartó időt - persze ez annak is függvénye, hogy mennyire kell fejleszteni a meglévő hardveres infrastruktúrát. Cherry szerint egyébként akár az is elképzelhető, hogy a vállalatok pont a Vistát vezetik majd be, és a Windows 7-re mondanak majd nemet.