Szupergyors videót ígér az Intel új chipje

Vágólapra másolva!
Minden idők legkisebb processzorát mutatta be az amerikai lapkagyártó, amely jelentősen felgyorsíthatja a nagy felbontású videókkal való munkát. A Penryn-család tagjai az otthoni csúcsgépekben mutatkoznak be jövőre.
Vágólapra másolva!

Az Intel legújabb processzor-sorozatának tagjai az eddigi legkisebb méreteket lehetővé tevő 45 nanométeres gyártástechonlógiával készülnek, amelynek révén az eddigi kétharmadára tudták szorítani egy tranzisztor méretét.

A lapkákba kerülő alkatrészek így mostanra kétszázszor kisebbek, mint egy emberi vörösvérsejt, és az új tranzisztorból 820 millió darabot tudtak rázsúfolni cég mérnökei egy négymagos processzorra. Az új lapkák elsősorban a nagy felbontású videózás élményét javítják majd, mivel beépített bővítményeiknek köszönhetően gyorsabban dolgozzák fel az ilyen állományokat.

Asztali gépekben jövőre lesz ilyen

Gordon Moore, az Intel társalapítója és a processzortervezés egyik atyja egyenesen a hatvanas évek óta bekövetkezett legnagyobb lépésnek nevezte az új technológiát, amelynek már az utódján is dolgoznak a cég laboratóriumaiban. A gyártó belátható időn belül bevezeti a még kisebb, 32 nanométeres chipeket.

Jóformán még meg sem száradt a tinta a Penryn bejelentésén, két nagy számítógépgyártó, a HP és a Lenovo már be is jelentette az új chipre épülő asztali számítógépeit, amelyek az előzetes specifikációk alapján igazo asztali erőgépek lesznek. Pontos árakról még nem tudunk beszámolni, a HP 1200 dolláros, míg a Lenovo 1700 dolláros becsült kezdőáron (206, illetve 293 ezer forint) jelentette be a legkisebb, Penryn processzort tartalmazó rendszereit. A új chipek 2008 elején érkeznek az Intel Core 2 Duo és Core 2 Quad családjának tagjaiként.