Jönnek a 8 megapixeles mobilkamerák

Vágólapra másolva!
A Samsung bemutatta az első, nyolc megapixeles kompakt mobiltelefon-optikát, ami könnyedén beilleszthető a jelenlegi modellekbe, így hamarosan széles körben elterjedhet.
Vágólapra másolva!

A 10,5x11,5x9,4 milliméteres kocka egy kicsit ugyan nagyobb, mint a jelenlegi legnagyobb, 3-5 megapixeles felbontású mobilkamerák, de ez nem lesz akadálya annak, hogy a jelenleg elterjedt modellekbe belekerülhessen. A dél-koreai gyártó korábban már bemutatott egy 10 megapixeles kamerás mobilt is, ez azonban inkább egy mobil és egy fényképezőgép egybeolvasztásának eredményeként jött létre, és mozgó lencséket tartalmazó optikát helyeztek el rajta.

A most bemutatott optika ezzel szemben a hagyományos telefonok fényképezőtudásának felturbózására lesz alkalmas. Igaz, a jó minőségű képhez egy csúcskategóriás optikára is szükség lesz hozzá, de a 2008 elején tömeggyártásba kerülő új alkatrész így is csökkentheti a nagy felbontású fotós mobilok árát.

Erős vaku kellene hozzájuk

Forrás: samsung
Egy ultralapos Ultrába még nem fér bele...

A miniatűr CMOS-szenzor felhasználásának lehetőségét csak korlátozott fényérzékenysége rontja majd a hagyományos kompakt fényképezőgépekhez képest, ami ismerős probléma lehet azoknak, akik sokat fotóznak mobillal. Megfelelő erősségű vakut ugyanis már csak a korlátozott akkumulátor-kapacitás miatt sem lehet beépíteni a maroktelefonokba vagy tenyérgépekbe.

A kamerás mobilok előretörését azonban, úgy tűnik, ez kevésbé hátráltatja: a Nokia már most is több fényképezőgépet ad el telefonba építve, mint a hagyományos gépek gyártói. Az elemzők szerint 2008-ban egymilliárd darab kamerás mobil kel majd el világszerte.