Olcsóbb Windows használt PC-khez

Vágólapra másolva!
Az új árnál olcsóbban vásárolhatnak majd Windowst a továbbértékesített használt gépekre a kereskedők, igaz, még nem tudni, mennyiért.
Vágólapra másolva!

A Microsoft Authorized Refurbisher, röviden MAR programot a használt számítógépeket forgalmazó kereskedőknek szánják, akik ezen keresztül olcsóbban vásárolhatnak jogtiszta Windowst a továbbadott PC-kre. Azt, hogy a pénteken elindított programban mennyibe kerül majd a szoftver (jellemzően a régi gépekre jó Windows XP), a cég egyelőre nem közölte.

Az újfajta licenccel a Microsoft tulajdonképpen kétszer adja el ugyanazt a Windowst: a gép eredeti tulajdonosa által használt operációs rendszert ugyanis csak akkor lehet jogtisztán továbbadni, ha ahhoz megvan az eredetiséget igazoló dokumentum, vagy az eredeti telepítőlemez. A jellemzően cégektől levedlett és ismét forgalomba kerülő PC-flották esetében azonban ezek jellemzően hiányoznak, ezt lehet kiváltani a MAR-os licenccel.

A használt számítógépek forgalma a Microsoft adatai szerint a teljes PC-forgalom 10 százalékát teszi ki, ezért a cég számára fontos, hogy ezekre is a saját operációs rendszere kerüljön, vagy ha már rajtuk van, akkor jogtiszta legyen. A jótékonysági, oktatási vagy nonprofit célra továbbadott gépekhez a szoftvercég már eddig is működtetett hasonló licencprogramot.