Már a fél világ mobilozik

Vágólapra másolva!
Elérte a 3,3 milliárdot a világszerte értékesített mobiltelefon-előfizetések száma: ez elvileg azt jelentené, hogy minden második ember rendelkezik saját készülékkel, pedig nem így van, sok mobilos ugyanis több telefont is birtokol.
Vágólapra másolva!

Az Informa piackutató cég tanulmánya szerint a mobiltelefon-előfizetések száma globálisan nemrégiben átlépte a 3,3 milliárdot, ami nagyjából feleannyi, mint a Föld teljes népességének létszámával. A felhasználók számának gyors ütemű növekedését az is jól jelzi, hogy a másfélmilliárdos határt - vagyis a bolygó populációjának negyedének megfelelő számot - nem is túl régen, 2004 végén lépték át az eladások. Magyarországon a mobilok száma még 2001-ben lekörözte a vezetékes telefonokét.

Nincs minden második embernek mobilja

Valójában azonban nem rendelkezik minden második ember saját készülékkel, mivel bolygónk 59 országában 100 százalék feletti a mobilpenetráció - vagyis ezeken a helyeken sok embernek több telefonja is van - írja a Reuters. Ez egyébként például Magyarországon is így van, az NHH statisztikái szerint itthon száz lakosra 104,4 darab előfizetés jutott az októberi adatok szerint.

A fejlett és a fejlődő országok piacai közötti eltérést jól szemlélteti, hogy a területeken az egy előfizetőre jutó bevételek között jelentős különbség mutatkozik: például a Hutchison Whampoa brit szolgáltatója havonta átlagosan 12 ezer forintnak megfelelő összeget szed be egy ügyféltől, míg a cégcsoport Sri Lanka-i tagja egy előfizetőtől havonta átlagosan 520 forintnak megfelelő összeget tesz zsebre.

A GSM a legelterjedtebb

Az első mobilhálózatokat 1981-ben indították be Szaúd-Arábiában, Svédországban és Norvégiában, az azóta eltelt 26 év során ezek a készülékek váltak a legnagyobb darabszámban értékesített szórakoztatóelektronikai termékké. Világszerte a legelterjedtebb mobilos technológiAz a hazánkban is használatos GSM (Global System for Mobile communications), ezzel kompatibilis készüléket használ több mint 2,5 milliárd ember, míg a második helyen álló CDMA táborába 421,4 millióan tartoztak szeptemberben.

Mark Newman, az Informa kutatási vezetője a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a mobil-iparág még a legoptimistább előrejelzéseket is túlteljesítette az előfizetők számának gyarapodása tekintetében. Egy mostanság született gyerek esetében nem az a kérdés, lesz-e saját mobilja, hanem inkább az, mikor kapja meg azt.

Az, hogy az első hálózatok két skandináv országban indultak el, jelentősen hozzájárultak a finn Nokia és a svéd Ericsson sikeréhez, ugyanakkor az ázsiai piacon tapasztalható dinamikus növekedés nyomán mára már a dél-koreai Samsung, az LG, illetve a kínai ZTE cég is beküzdötte magát az első hat legnagyobb gyártó közé.