Takarékos PC spórolós netezőknek

Vágólapra másolva!
Újabb érdekes PC a kezeink között: ezúttal a Lenovo környezetbarát számítógépét teszteltük. A ThinkCentre E61 nagyjából akkora, mint egy telefonkönyv, és bár nem volt olyan gyors, mint behemót tesztgépünk, sokkal kevesebb áramot fogyasztott használata közben.
Vágólapra másolva!

Idén nyáron számoltunk be először arról, hogy a Lenovo egy környezetbarát PC-vel rukkol elő, amelynek jelentős része újrahasznosítható, ráadásul olyan alacsony a fogyasztása, hogy akár napelemekről is működtetni lehet. Ez utóbbit ugyan nem tudtuk tesztelni, ám azt kipróbáltuk, irodán belül mennyire válik be a fekete minigép.

Nem szexi, indusztriális

Egy biztos, külsőre az A61e-je kevésbé szexi, mint mondjuk egy Mac mini - a Lenovo designerei inkább komorabb, irodai környezethez passzoló, kissé indusztriális külsőt kölcsönöztek saját masinájuknak. A környezetbarát PC nagyobb is a legkisebb Macnél, ám mint az a képen is látszik, jóval kevesebb helyet foglal az asztalon (vagy alatta), mint egy hagyományos, álló házba szerelt gép.

Előlapján két USB-port, illetve egy mikrofon és fülhallgató-csatlakozó található a bekapcsológomb mellett. Ez utóbbi felett található az optikai meghajtót billentyűje is, ezt sajnos kissé elszabták a mérnökök, mivel csak körömheggyel lehet annyira benyomni, hogy a tálca kinyíljon.

Halkan ketyeg az asztal sarkában

Az előlap közel felét egy rács foglalja el, ezen keresztül szívja be a friss levegőt a gépházban lévő egyetlen kis ventilátor, amely a processzor mellett az egyéb komponensek hűtését is elvégzi. A mini ThinkCentre elég halkan működik, még terhelés mellett sem nagyon hallottuk a gép hangját - bár a szerkesztőségben még éjjel sincs teljes csend.

Az általunk kipróbált konfiguráció belsejében egyébként egy kisfogyasztású, két processzormagos AMD Athlon64 X2 processzor, egy X1200-as ATI Radeon grafikus kártya kapott helyet. Ezen felül a masinát 1 gigabájt memóriával, és szabványos, asztali PC-ben használatos DVD-íróval és merevlemezzel szerelték fel. Ezt a három komponenst akár utólag is lehet újra cserélni, ráadásul a gépház szétnyitásához, és az alkatrészek cseréjéhez még csavarhúzóra sincs szükség.

Tesztpéldányunkra a Windows Vista Business verziója volt telepítve, bár a rajta lévő matricán a Basic felirat szerepelt, de ez inkább csak fordítva lenne baj. Az alapcsomaghoz jár még egy vezetékes billentyűzet, illetve egy alapfunkciós, görgős optikai egér is.

Forrás: [origo]
Még több kép a kis PC-ről

Teljes sebességen érdemes használni

Kifejezetten energiatakarékos PC-ről lévén szó, a Lenovo A61e-t háromféle üzemmódban is lehet használni: teljesítményorientált, takarékos és extra takarékos. Természetesen minderről tudomásunk sem volt, az első bekapcsoláskor eszünk ágában sem volt belenézni a gépkönyvbe - pedig akkor már az első pillanatban tudtuk volna, mitől nyílnak csigalassúsággal az ablakok.

Jól sejtik, a zöld-gép alapesetben takarékos módba volt kapcsolva, szerencsére a teljesítményorientált üzemmódra váltva érezhetően meglódult a sebessége. Mint később kiderült, a fogyasztás ekkor sem emelkedik drasztikusan, így érdemes ebben az üzemmódban használni a környezetbarát ThinkCentre-t. Az extra takarékos módot pedig ki sem mertük próbálni.

Nem kamu a kis fogyasztás

Egy egyszerű, konnektorba dugható energiafogyasztás-mérő segítségével azt is leellenőriztük, hogy a kis gép valóban kevesebbet fogyaszt-e hagyományos társainál, avagy hangzatos marketingfogással van dolgunk.

Három különböző PC-t hasonlítottunk össze áramfogyasztás szempontjából, a ThinkCentre A61-est, a házilag összerakott, kétmagos, Intel Pentium D processzorral, komolyabb grafikus kártyával szerelt asztali PC-nket, illetve egy Core Duo-lapkás Dell Inspiron 6400-as noteszgépet, amelyet 15,4 colos képernyővel szereltek fel.

Bálint, a képszerkesztőnk készített számunkra egy olyan Photoshop-actiont, amely meglehetősen leterheli a számítógépet: az automatikus feldolgozások sorozatát néhány gigabájtnyi digitális képfájlra eresztettük rá. A teszteléshez használt számítógépek így teljesen azonos terhelést kaptak, teljesítményükre pedig a 2 órás időtartam alatt feldolgozott fotók számából következtettünk, a táblázatban szereplő fogyasztás-értékeket pedig 2 órás mérések eredményeit felszorozva kalkuláltuk ki.

A gép típusaFogyasztás monitor nélkül (8 óra)Fogyasztás monitorral (8 óra)
Lenovo A61 takarékos-módban0,074 kWh 0,295 kWh
Lenovo A61 teljesítmény-módban0,11 kWh 0,332 kWh
Noname asztali PC (Pentium D)0,554 kWh 0,775 kWh
Dell Inspiron 6400 laptop 15,4 colos LCD-vel-0,369 kWh
A gép típusaFeldolgozott képek száma (2 óra)

Becsült havi áramdíj*

Lenovo A61 takarékos-módban402 darab249,86 Ft
Lenovo A61 teljesítmény-módban414 darab281,05 Ft
Noname asztali PC (Pentium D)429 darab656.42 Ft
Dell Inspiron 6400 laptop 15,4 colos LCD-vel493 darab312, 5 Ft


* A táblázat utolsó oszlopában szereplő áramdíj nem teljesen életszerű számítás: a fenti összegeket 38,5 forintos kilowattórás áramdíjjal, és 22 munkanapos hónappal, 8 órás napi üzemmel számolva kalkuláltuk ki. Az egyszerűsítésre azért volt szükség, mert egyrészt a különböző áramszolgáltatók díjai is eltérőek, másrészt a fogyasztás nagyságától függően is eltérő tarifák vonatkoznak a fogyasztókra.

Laptopok vetélytársa a zöld PC

Forrás: [origo]
Így néz ki belülről

Mint az az eredményekből kivehető, a Lenovo ThinkCentre A61e-je leginkább egy laptopéhoz hasonló mennyiségű áramot vesz fel működéséhez, azaz tényleg takarékosabb egy hagyományos asztali PC-nél.

Bár takarékos üzemmódba kapcsolva további energiát lehet megtakarítani vele, ezt inkább csak minimális terhelést jelentő szoftver(ek) - például egy egyszerű számlázóprogram -használata esetén érdemes választani.

Teljesítmény-módba kapcsolva internetezéshez, filmek, zenék lejátszásához, képszerkesztéshez és ehhez hasonló hétköznapi feladatokhoz elegendő erővel rendelkezik a Lenovo kis gépe. Elsősorban irodai környezetbe szánt modell lévén harmatgyenge grafikus kártyával szerelik fel, ez legfeljebb a Windows Vista grafikai effektusainak megjelenítésre elegendő, egy kicsit is jobb grafikájú játékot már nem lehet rajta futtatni. A kis ThinkCentre előnye lehet még otthoni környezetben a csendes működés, bár a notórius éjszakai letöltők akár az alacsony áramfogyasztásából is hasznot húzhatnak.

Sajnos az A61e modelleinek pontos árat még nem tudtak mondani a Lenovónál érdeklődésünkre csupán azt közölték: bár a kis gépet végfelhasználók is megvehetik majd, elsősorban nagyvállalatok érdeklődésére számítanak. A rendelt darabszám és a felszereltség függvényében a kis ThinkCentre-t itthon 90-200 ezer forintos összegért lehet majd megvenni.