Kanada: a fájlcsere nem árt a zeneiparnak

Vágólapra másolva!
A fájlcserélők használata nem befolyásolja a legális zeneforgalmat, sőt, a letöltések még serkentik is a CD-eladásokat - derül ki egy kanadai tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A kanadai gazdasági minisztérium még november elején tett közzé egy tanulmányt, amely egy kétezer ember bevonásával készült felmérés alapján vizsgálja, hogyan hatnak a fájlcserélők a CD-fogyasztásra. A kutatás végeredménye nem igazolja a zeneipar által gyakorta hangoztatott érvet, miszerint az illegális letöltések miatt csökkenne a zenevásárlási hajlandóság.

A tanulmány szerint a teljes népességet tekintve semmilyen összefüggést nem lehet megállapítani az illegális letöltések és a CD-vásárlás között, viszont azok, akik fájlcserélőt használnak, több CD-t is vesznek. Havi egy letöltés éves szinten 0,44 darabbal több eladott korongot jelent - fedi fel a tanulmány.

A kutatásból az is kiderült, hogy a kanadai vásárlók nem elsősorban a zenei hanghordozók árára, mint inkább a minőségére érzékenyek, ami igaz az online zenevásárlásra is. Talán nem túl meglepő, hogy azok, akik legális a letöltéseket preferálják, kevesebb CD-t vesznek, vagyis inkább a neten költik a pénzüket. Az észak-amerikai országban készült felmérés viszont nem igazolta azokat a korábbi kutatási eredményeket, miszerint a CD-lemezek forgalma az egyéb kultúrcikkek - DVD-k, játékszoftverek, koncertjegyek - megnövekedett fogyasztása miatt estek volna vissza: a kultúrafogyasztók ugyanis egyaránt költenek mindenre.