Megölte magát a neten heccelt 13 éves lány

Vágólapra másolva!
Megan Meier egy évvel ezelőtt lett öngyilkos egy fiú miatt, aki nem is létezett: valójában a kislány szomszédai írogattak neki a MySpace közösségi oldalon keresztül. A szülők most tettek feljelentést az eset miatt, de a rendőrség egyelőre tehetetlen.
Vágólapra másolva!

Az amerikai diáklány tavaly októberben lett öngyilkos az otthonában, miután hetekig levelezett a nem létező ismerőssel - adta hírül az AP hírügynökség. A 15 éves, Josh nevű fiú nevében valójában Megan egyik iskolatársának édesanyja és gyermekei leveleztek a lánnyal, akik az utcájukban laktak, és a családjának is jó ismerősei voltak. A tinilány azt követően lett öngyilkos, hogy levelezőtársa több mint egy hónap után hirtelen megszakította vele a kapcsolatot, és lejárató kampányt kezdett ellene a weben, a szülők pedig most, egy évvel Megan halála után szeretnék elérni a valódi tetteseket felelősségre vonását.

A szülők sem tudták megvédeni

A tragédia annak ellenére történt, hogy a Meier szülők ellenőrizték lányuk online ténykedését, bár a hírek nem térnek ki rá, hogy pontosan mit tudtak az állítólagos Josh Evansről. A kitalált ismerős azt adta be a lánynak, hogy családja nemrég költözött Floridából a St. Louis melletti kisvárosba, ahol Megan is élt, és magántanuló, a telefon pedig még nincs hozzájuk bekötve - így csak a weben tartottak kapcsolatot. A hetekig tartó virtuális barátság azzal ért véget, hogy Josh kijelentette: nem szeretne tovább barátkozni a lánnyal, mert úgy hallotta, Megan kegyetlenül bánik a barátaival. Másnap a lány durva üzeneteket is kapott a MySpace-es weboldalán ismeretlenektől, amit elpanaszolt a szüleinek.

Az édesanya akkor azért intette meg lányát, mert ő is durva hangnemben vágott vissza a mocskolódóknak, az apja, Ron pedig vigasztalni próbálta. Megan azonban még aznap este felakasztotta magát a szobájában, és hiába találták meg húsz perccel később, másnap elhunyt. Az apa elmondása szerint Josh nevében egy olyan üzenet is érkezett a lányának, amelyben az állt: rossz ember, és a világ jobb hely lenne nélküle, ezt a levelet viszont a rendőrség nem tudta visszakeresni.

A szomszédok elárulták, hogy ők voltak

A 13 éves kislány depressziója miatt gyógyszeres kezelés alatt is állt, bár amikor az eset történt, szülei elmondása szerint éppen egy jobb időszakot élt át. Az édesanya, Tina Meier, különösen aljas dolognak tartja, hogy felnőttek vezettek meg egy tinilányt egy hamis MySpace-profilon keresztül, és ezért is jelentette fel a lányát megtévesztő szomszédokat. A rendőrség szerint viszont egyszerűen nincs olyan jogszabály, ami alapján felelősségre lehetne vonni a Megannel álnéven levelező családtagokat: ennek ellenére az ügyet nem zárták le, és továbbra is várják az esetleges terhelő bizonyítékokat.

Forrás: [origo]
A MySpace.com a legnépszerűbb közösségi oldal, főleg tinik körében

A Josh nevében írogató édesanya hat héttel Megan halála után árulta el a szülőknek: ő hozta létre a hamis profilt, hogy megtudja, a kislány mit írogat a neten az ő gyerekeiről. A két család érthetően azóta is haragban van egymással, az esetnek színteret adó Missouri állam béli Dardenne Prairie városatyái pedig egy rendeletet terjesztettek elő a kiskorúak internetes zaklatás elleni védelmében, amivel a jövőbeli incidenseknek próbálják meg elejét venni. A javaslat szerint a város másfél hónap elzárással és/vagy 500 dolláros bírsággal büntetné azt, aki hasonló csalást követ el.

A tinik a neten is piszkálják egymást

Az esettel kapcsolatban továbbra is nyitott kérdés, hogy a 13 éves Megan hogyan használhatott egy MySpace-oldalt hónapokon át, hiszen a szájton 14 év a felhasználók alsó korhatára - ám erre még az internetes vállalat képviselői sem adtak választ. A szájt éppen az online csalók és zaklatók ellen próbálja védeni a kiskorúakat a korhatáros szabállyal.

Az esettel kapcsolatban az ABC hírtelevíziónak nyilatkozó szakértők szerint az érzelmileg labilis tinédzserek könnyen befolyásolhatók az interneten keresztül. Egymás virtuális zaklatása, a piszkálódást, durva beszólásokat és a mások által is látható üzenetekben lefolytatott lejárató kampányt is magában foglaló "cyber-bullying" egyébként is ismert jelenség a neten. Megan Meier esete azonban az első ismert eset, amelyben nem gyerekek műveltek ilyesmit egymás között, hanem felnőttek aktív részvételével történt a dolog.