Ezer euróba kerül a független iPhone

Vágólapra másolva!
Egy német bíróság határozata értelmében a helyi T-Mobile-nak hűségszerződés és hálózati korlátozás nélküli változatban is árusítania kell az iPhone-t, igaz, ilyen konstrukcióban ezer eurót, vagyis több mint 250 ezer forintnak megfelelő összeget kell majd fizetni érte.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg beszámolója szerint a helyi Vodafone fordult a bírósághoz annak kapcsán, hogy az Apple mobiltelefonját riválisa, a T-Mobile kizárólag kétéves hűségszerződéssel együtt árusítja német piacon november 9. óta.

Az ügyben illetékes hamburgi bíróság első fokon a Vodafone számára kedvező határozatott hozott, melyben megtiltotta a T-Mobile számára, hogy csak hűséggel árusítsa a nagy médiafigyelemnek örvendő készüléket, melyet az országban kizárólagos forgalmazóként értékesít. A német T-Mobile végül szerdán bejelentette, hogy a határozatnak megfelelően módosítja az iPhone értékesítési konstrukcióit.

Ezer euróba kerül a független iPhone

Míg az Apple-mobilért két éves hűség és a megfelelő előfizetési csomag választása esetén 399 eurót, azaz durván százezer forintot kellett fizetni, a bármelyik szolgáltató hálózatán működőképes, hűség nélkül elvihető változatért 1000 eurót, azaz 255 ezer forintnak megfelelő összeget kell majd kifizetni a cég boltjaiban - jelentette be a cég szóvivője.

Mivel a bíróság határozata november 19-én lépett érvénybe, azok a vásárlók, akik ezt követően vásárolták meg Apple-mobiljukat, ingyenesen hálózatfüggetleníttethetik azt a cégnél.

Komoly havidíjat vállalnak a vásárlók

A német mobilcég az iPhone németországi premierjének napján egyébként 10 ezer darabot értékesített a mobilból, amelyhez legalább havi 50 eurós havidíjú díjcsomag megfizetését kellett vállalni. Ez utóbb a 399 eurón felül további, legalább 1176 eurós, vagyis csaknem háromszázezer forintos költséget jelent (igaz, ez többek közt havi 100 perc beszélgetést és mobilinternet-előfizetést is tartalmaz).

Korábban már hírt adtunk arról is, hogy az iPhone franciaországi kizárólagos forgalmazója, az Orange is tervezi hálózatfüggetlen készülék árusítását, mivel egy helyi törvény kötelezi erre. Azt azonban, hogy a franciáknál mennyibe kerül majd a szabadon használható Apple-mobil, november 29-én, a készülék premierjének napján hozzák csak nyilvánosságra. Magyarországon egyelőre nem tudni, mikor kerül a boltokba a készülék, de online aukciós és apróhirdetési szájtokon 120-140 ezer forint körüli összegért már árusítják szürkepiaci importból származó, szoftverének feltörésével házilag függetlenített példányait.