Vágólapra másolva!
A Nemzeti Hírközlési Hatóság konferenciárán vesz részt Viviane Reding az Európai Unió biztosa. A konferencia előtti sajtótájékoztatóján az adatroaming-díjak gyors letörését igérte.
Vágólapra másolva!

Forradalmi átalakítás az uniós távközlés-szabályozásban, a hazai hatóság méltatása és az adatroaming díjak csökkentése - ezek votlak fókuszban Viviene Reding sajtótájékoztatóján. A biztosasszony elmondta: ha létrejön az általa szorgalmazott Európai Távközlési Felügyelet, a nemzeti hatóságoknak - így az NHH-nak - a szerepe is átalakul. Különösen azért, mert Reding magát a szabályozást is szeretné láthatatlanabbá tenni. Érvelése szerint a távközlésben már ma is vannak olyan területek, ahol teljes mértékben a piacra lehet bízni a működést, hatósági szabályozásra nincs szükség.

Hazánkat illetően a Reding elmondta: az NHH az elsők közt volt azon nemzeti hatóságok körében, amelyek még az uniós szabályozás kialakítása előtt maguktól kezdtek olyan piacszabályozást megelőző felmérésbe, melyre építeni lehetett később az árak csökkenését okozó szabályozást. A szélessávú piacot illetően elmondta: Magyarországon a penetráció jelenti a fő gondot, azaz, hogy csak 16 százalékos a szélessávú internethasználat. Az árak már a "helyükön vannak". Míg Belgiumban egy szélessávú hozzáférésért 37 eurót kérnek havonta (9500 forintot), Magyarországon 20 eurós havidíjért (ötezer forintért) előfizethető a gyors internet.

Terveiről szólva az uniós biztos elmondta: szeretnék a szolgáltatóváltás időtartamát egyetlen napra redukálni. Jelenleg a számhordozás Európa több országában heteket vesz igénybe - hazánkban körülbelül egy hét -, ezt csökkentené Reding egyetlen napra. Újságírói kérdésre elmondta: a roamingtarifák nyári csökkentése kilenc hónapos munkát jelentett - ez az erősen bürokratikus unióban igen gyors változásnak számít. Az adatroaming díjak (pl. mobilinternet) csökkenése még ennél is rövidebb időt vesz majd igénybe: a biztos felszólította a szolgáltatókat, hogy lépjenek ezügyben, de ha nem történik semmi, közvetlenül a nemzeti hírközlési hatóságokat fogja felkérni intézkedésre.