Bebörtönzött kínaiakkal egyezett ki a Yahoo

Vágólapra másolva!
A Yahoo peren kívüli megegyezésre lépett annak a két kínai férfinak a családjával, akiket a webes keresőjéről ismert cég által kiadott adatok segítségével tartóztattak le, s ítéltek tízéves börtönbüntetésre a kínai hatóságok.
Vágólapra másolva!

Az internetes céget a két bebörtönzött férfiak és családjaik fogta perbe még áprilisban egy amerikai kerületi bíróságon, mivel állításuk szerint a Yahoo kiadta e-mail-címeiket és IP-címeiket a kínai hatóságoknak, elősegítve ezzel az ellenük folyó nyomozást.

Vang Csiao-ninget, egy kínai mérnököt még 2002-ben tartóztatták le azért, mert a Yahoo Groups levelezőlistáin a fennálló rendszert bíráló véleményeket publikált. Si Taót, egy helyi újságírót két évvel később fogták el a rendőrök, az ő bűne az volt, hogy kiszivárogtatott egy olyan kormányzati szervtől érkező e-mailt, melyben felszólítják, ne írjon cikket a Tienamnen téri vérengzésről egy külföldi webszájt számára. Mindkettőjüket tízéves szabadságvesztésre ítélték - írja a San Jose Mercury News.

A peres felek közötti megállapodásokról egyelőre nem sokat tudni, csupán azt, hogy keretében a Yahoo állja a perköltségeket, s a felperesek jogásza szerint a Yahoo nem ismerte be, hogy hibásan járt volna el - a cég jogászai korábban azzal érveltek, az adatokat a Kínában érvényben lévő törvények értelmében adták át a rendőrségnek.