Samsung P920 - netezés szélesvásznon

Vágólapra másolva!
Az eredetileg a németországi labdarúgó vb-re szánt készülék webböngészője gyakorlatilag megegyezik az aktuális Samsung-modellek szoftverével. Ezúttal a mobilinternetet próbáltuk ki széles képernyőn.
Vágólapra másolva!

Az elsősorban DVB-H, azaz digitális tv-adásra képes telefon nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, igaz, erről nem a Samsung tehet. A szakértők azt várták a tavalyi foci vb-től, hogy elérkezett a digitális mobiltévé ideje, és aki éppen nem tud az otthoni televíziója elé leülni, az majd a buszon állva tekintheti meg a legizgalmasabb meccseket a telefonján keresztül. Azóta már tudjuk, hogy futballösszecsapások megtekintése közösségi élmény, pláne ha férfiakról van szó - ilyenkor elengedhetetlen egy rekesz sör és némi sós harapnivaló is.

A Samsung P920, annak ellenére, hogy például az olasz piacon már több mint egy éve elérhető, a mostanában megjelenő koreai készülékekkel számos rokonságot mutat - ilyen például a beépített webböngésző. A telefon kialakítása megegyezik a 2006-ban bemutatott bármelyik a gyártó palettájáról ismert modellel, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a jobb felső sarkából egy igen hosszú antennát lehet előszedni (DVH-H), illetve a 240x320 pixel felbontású kijelzőjét 90 fokban el lehet forgatni. Ezt az eredményezi, hogy a wap és a webes tartalmak jóval élvezhetőbb formában jelennek meg az amúgy színekben gazdag (262 ezer árnyalat) TFT LCD-kijelzőn. Joggal jegyezheti meg az olvasó, hogy ma már nem ritka a Samsung esetében a 16 millió különféle árnyalat megjelenítésére képes kijelző, de azt is tudnunk kell, hogy a gyártó, tekintve, hogy saját LCD-panel üzemei is vannak, mindig is élen járt a kristálytiszta és tűéles TFT-k terén.

Az adatkommunikációs lehetőségek között, a 2006-os év Samsung stratégiájának megfelelően, nem találjuk meg az EDGE- és a HSDPA- technológiát, ellenben az elavult és igen lassú GPRS mellett a már jóval élvezhetőbb sávszélességet biztosító 3G-t maximálisan kihasználhatjuk. A P920-val igen egyszerű fellépni a világhálóra, mindössze nyitott állapotban meg kell nyomunk a középső OK-t, és megjelenő 9 ikon közül elég egyértelmű lesz, hogy melyik takarja az internetet. Abban az esetben, ha a kijelző el lenne forgatva 90 fokkal, úgy elsősorban a híváskezelést, az üzeneteket és újfent a böngészőt tudjuk elérni a menü gomb lenyomásával, illetve egy mozdulattal elővarázsolhatjuk a többi opciót.

Első alkalommal a t-zones wap-portáljának kezdőoldala jelent meg a képernyőn, amely színes fotókkal és ábrákkal, illetve izgalmasnak ígérkező linkekkel fogadja a látogatót. Utam egyből a letöltés menüpontba vezetett, ahol mobilon keresztül megtekinthető videó tartalmak közül válogattam. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen élvezetes lehet mozielőzeteseket mobiltelefon kijelzőjén megtekinteni: az elforgatott kijelzővel az eredetileg is széles képernyőre tervezett filmek szinte teljesen kitöltötték az LCD-t, és a hozzá párosuló hanggal együtt már szinte a számban éreztem a popcorn sós ízét. Elforgatott üzemmódban a médialejátszó szoftver automatikusan átvált teljes kijelzős változatra, ilyenkor nem kell szembesülnünk a program kezelőfelületével, csak az adott videótartalommal.

A webes tartalmak is meglepően gyorsan jelennek meg a Samsung P920 kijelzőjén. A szoftver okosan egy hasábba rendezi a szövegeket, így vízszintesen nem kell görgetnünk, igaz egy hosszabb oldal esetén úgy érezhetjük magunkat, mintha egy pénztárgépszalagot olvasnánk. Az [origo] főoldalát a szájt túlzottan nagy mérete miatt képtelen volt megnyitni a koreai kagylómobil, de ezt a problémát könnyedén orvosolhatjuk az Opera Mini II telepítésével.

A 3G-s letöltés sebességét bel- és kültérben a text.dslreports.com/mspeed weboldal segítségével teszteltem, ahol egy 100k-s fájl letöltésével lehet eredményeket produkálni. A szobámban, lakáson belül (Budapest) 64 kbit/sec értéket sikerült mérnem, a belvárosban szabad ég alatt már 250-300 kbit/sec-es sebességet is el tudtam érni. Szeretném hangsúlyozni, hogy ezek az adatok egy ekkora kijelzőn és wapos, illetve egyszerűbb webes tartalmak esetén szédületesen gyors eredménynek számítanak, mivel gyakorlatilag nem a letöltési kapacitáson, hanem a telefon hardware-es hátterén múlik, hogy milyen dinamizmussal képes az a már letöltött tartalmakat megjeleníteni.

A beépített kamerának köszönhetően a Samsung P920 alkalmas videotelefonálás lebonyolításra is, amelyet a belvárosban élvezettel próbáltam ki. A kapcsolat érezhetően gyorsabban állt fel, mint 1-2 évvel ezelőtt, illetve a kép és hang minősége is meggyőzőbb lett 2007 végére.

Összességben tetszett a Samsung elforgatható kijelzős készüléke, bár az EDGE és a HSDPA hiánya az idei évben már jelentős negatívumnak számít a kiélezett telekommunikációs versenyben. A telefon tökéletesen alkalmas a klasszikus mobilfunkciókra (telefonálás, SMS-írás), és ezen felül nyújt olyan extrákat (3G, szélesvásznú kijelző), amelyekkel még élvezetesebb lehet egy-egy videót letölteni és megtekinteni a világhálóról.

Simon Péter