Saját domainnevet kap Ázsia

Vágólapra másolva!
A DotAsia nevű vállalat kedden Hongkongban megkezdte a .asia domainnév forgalmazását, amelynek révén egyszerűsíthető lesz az ázsiai országok számára szánt céges honlapok internetes címe.
Vágólapra másolva!

A DotAsia nevű nonprofit cég 73 ázsiai és óceániai ország képviselőit tömöríti a Közel-Kelettől egészen Ausztráliáig, és a .asia domainnév kezelésére, engedélyezésére és népszerűsítésére jött létre.

Az Európia Unió országainak 2006-ban létrehozott .eu domainnévhez hasonlóan a nemzetközi cégek és a közintézmények védelme érdekében a jövőben az .asia-ra végződő internetes oldalak bejegyzése nem "érkezési sorrendben" történik.

A DotAsiában képviselt cégek, a kormányok és a közintézmények mindenki más előtt keddtől már bejegyeztethetik a honlapjukat, míg az .asiának a nagyközönség számára történő megnyitását 2008 márciusára tervezik. A DotAsia az internetes domaineket felügyelő ICANN-nal egyetértésben versenytárgyalási rendszert léptet életbe az esetleges viták rendezésére.

A BBC által megszólaltatott szakértők szerint az új domainnév elsősorban azoknak a cégeknek az érdeklődését keltheti fel, amelyeknek érdeke fűződik hozzá, hogy a régióban erősítsék saját márkavédjegyeiket, vagy azoknak, amelyeknek az egyes országok bonyolult domainnév-bejegyzési procedúrái megnehezítették a dolgukat. Az ázsaiai domain után valószínűleg belátható időn belül létrehozzák az afrikai és latin-amerikai legfelsőbb szintű domaint is.