Lecsapott a rendőrség az OiNK zenei kalózszájtra

Vágólapra másolva!
Egy huszonéves brit informatikai szakember saját hálószobájából működtethette a világ egyik legnagyobb kalózszájtját, amelyen csak az idei évben hatvan zenei albumot szivárogtattak ki megjelenésük előtt.
Vágólapra másolva!

A meghívásos rendszerben működő OiNK szájt három és fél éve kezdte meg működését, mintegy 180 ezer felhasználója volt, s a Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) adatai szerint csak az idén hatvan nagynevű előadó albumát szivárogtatták ki még megjelenése előtt a webhelyen. A zeneipari szervezet szóvivője szerint az OiNK a zenekalózok egyik fő forrása volt, mivel amint egy frissen kiadott szám megjelent rajta, az néhány órán belül már többszáz más oldalra is kikerült.

Az üzemeltető szerint nem volt jogsértő

Bezárására az Interpol nemzetközi akciója keretében, két éves előkészítő munkát követően került sor, melynek során a brit hatóságok a Middlesbroughban élő 24 éves Alan Ellist, a webhely működtetőjét kedden le is tartóztatták. Az informatikai szakember otthona mellett munkahelyén, illetve édesapja lakásában is házkutatást tartottak a rendőrök, ahol egyebek mellett számítógépeket és iratokat koboztak el, az OiNK-ot kiszolgáló szervereket pedig még a múlt héten foglaltak le Amszterdamban.

Ellist a hatóságok csalással, és a szerzői jogok megsértésével vádolják, míg a fiatalember úgy nyilatkozott, weboldalának működése nem volt jogsértőbb mint például a Google vagy más webkeresők, amelyek segítségével ugyancsak lehetséges illegális zenéket találni az interneten. A fiatalember a Telegraphnak úgy nyilatkozott, szerinte a rendőrök nem értették meg az OiNK működésének elvét, hiszen azon nem árusítottak zenéket, csupán a letöltési linkeket közölt a zenefájlokhoz.

Kergetik a felhasználókat is

A rendőrség szerint az OiNK működtetésével Ellis több tízmillió forintnak megfelelő bevételre is szert tehetett, az oldal felhasználói ugyanis adományokkal járulhattak hozzá a szerver működtetéséhez. Az oldalon jelenleg látható figyelmeztetés szerint a nyomozás során a hatóságok a szájt felhasználóinak személyazonosságát is igyekeznek kideríteni.