Mobilpuskával mennek vizsgázni az orosz diákok

Vágólapra másolva!
Ipari méreteket kezd ölteni a mobilpuskázás az orosz egyetemeken.
Vágólapra másolva!

A hallgatók a modern technológiákat kihasználva tanulás helyett különféle trükkök segítségével próbálnak megfelelni a vizsgakövetelményeknek. A sértett fél, vagyis az oktatási intézmény sem nézi tétlenül a diákok próbálkozásait, mobilblokkolókkal igyekeznek megőrizni a vizsgák tisztaságát, ami viszont a szülők szerint jogellenes, ezért perrel fenyegetik az egyetemet.

Az apró méretűre összehajtható miniatűr betűkkel megírt puskák helyett ma már a válaszokat mobiltelefonjukról, zsebkomputerükről másolják le vagy MP3-lejátszóról hallgatják vissza azok a diákok, akik kevésbé szeretnek tanulni. A legnépszerűbb megoldások közé tartozik az egyszerű mobilhívás, amikor a vizsgázó az évfolyamtársát hívja fel, ő pedig lediktálja a választ. Ennél a módszernél előnyben vannak a hosszú hajúak és a vezeték nélküli eszközzel rendelkezők. Az MP3-lejátszóval is lehet trükközni. Az előre rögzített válaszokat gyerekjáték visszahallgatni, és egy Bloetooth-garnitúrával garantált a sikeres vizsga. Puskabank is létrehozható egy wap-oldalon. A csengőhang- vagy háttérkép-letöltésének módszerével, egy sms elküldésével a megfelelő kódot beírva egy wap-hivatkozás érkezik, amelyet letöltve hozzá lehet férni a szükséges adatokhoz.

Az egyetemek vezetőségei a járványszerűen terjedő puskázás miatt válaszlépésekre szánták el magukat. Mivel motozást nem alkalmazhatnak, ők is a technikát hívták segítségül a csaló diákok megfékezésére. A puskaarzenál ellen a vizsgatermek bekamerázása mellett több orosz felsőoktatási intézmény minden 10-40 méteren belüli rádiójelet leblokkol, de a zajkeltő blokkolók nagyobb területen is működnek, áruk teljesítménytől függően 400 és 3000 euró között mozog. A hálózat korlátozása azonban, legalábbis Oroszországban jogellenes, ezért az ilyen eszközt alkalmazó intézmények ellen perbe szálló hallgatóknak és szüleiknek minden esélyük megvan a per megnyerésére.