Mobilnet blog - 3. hét, Passau

Vágólapra másolva!
A hosszú szünet adta lehetőséget kihasználva Passauban négy vonzó hölggyel töltöttem el az október közepét, ahová természetesen magammal vittem nem kevesebb, mint három mobiltelefont.
Vágólapra másolva!

Az indulás előtt többen figyelmeztettek, hogy Bajorországban havazás várható arra az időszakra, amikor éppen az előző két hónap fáradalmait készülök kipihenni. A szerdai napon még gyorsan elrohantam téli gumit cserélni, majd este tankolás, autópályamatrica-vásárlás (a magyart természetesen mobilon vettem meg), és tíz órakór pedig már pizsamában olvasgattam a nap legfrissebb híreit a telefonom kijelzőjén. Érdekes, hogy amikor az ember egész nap a monitorja előtt, és már mindent a polcán elérhető könyvet kiolvasott, sőt, a napilapokra sem kíváncsi, kifejezetten élvezetes a mobilunk kijelzőjén híreket olvasni - nem zúg az alaplap, nem írnak ránk MSN-en és nem kell hosszú perceket várni a boot-folyamat során.

Reggel a telefonom ébresztőjére nem voltam hajlandó időben felkelni, így némi csúszással, háromnegyed hétkor ébredtem. Villámgyorsan összepakoltam az öt napra elegendő felszerelést, külön ügyelve a mobilok töltőire. Reggel nyolc órára megérkeztem az indulási pontra, de ha egy valamiben biztos voltam, az az, hogy az egyik utasom el fog késni. Így is lett. A zökkenőmentesnek nem nevezhető indulást csak tovább tetézte a magyar határ utáni folyamatos eső, majd Ausztriában útfelújítások, erős forgalom és heves szél. Szerencsére a legkritikusabb szakaszokon a két hölgy utasom az igazak álmát aludta, így maximum arra riadtak fel, amikor az egyes országok mobilhálózatai üdvözöltek bennünket.

Passauban télies időjárás és két rég nem látott egyetemi évfolyamtársunk üdvözölt bennünket. A négy nap alatt mindössze arra kellett figyelnem, hogy lehetőleg a bajor sörök fogyasztása mellett mindig épen és egészségesen tudjak vezetni a városon belül. A szálláshelyünkként szolgáló kollégiumban a lehető legváltozatosabb nációk képviseltették magukat: argentin, osztrák, német, ciprusi, olasz és magyar szót is egyaránt lehetett hallani. A miniatűr apartmanokból álló épületben szintenként külön router volt elérhető, amelyre a diákok VPN-kapcsolaton keresztül csatlakozhattak. Egyetlen dolgot nem gondoltak végig a tervezők, miszerint a wifi-router jele nem kedveli a vasbeton falakat, így hiába volt az eszköz a folyósón közepén elhelyezve, a jelerősség igen visszafogott volt. Ráadásul utolsó nap még újra is kellett indítani az általam megfejthetetlen márkanévre keresztelt WLAN-modemet, mivel nem volt hajlandó IP-címet adni a csatlakozni kívánó laptopoknak.

Forrás: [origo]

Épen és egészségesen...

Tekintve, hogy nálam lévő Nokia E90 wifi-adóvevője igen csak gyenge teljesítményű, a Motorola Q9-ben pedig mindenki legnagyobb meglepetésére egyáltalán nincs vezeték nélküli internetkapcsolat, így a német T-Mobile EDGE-, 3G- és HSDPA-hálózatára bíztam magam. Érzésem szerint a tartalmak jóval gyorsabban töltődtek le a telefonomra, mint a lányok laptopjára, így a reggeli és a vacsora során néhány érdekes magyar vonatkozású hírrel tudtam színesíteni az étkezét - ha már a krumplipucolásban nem tudtam részt venni. Így szinte azonnal értesültünk róla, hogy Hamilton túlzottan idegesnek bizonyult élete legfontosabb Forma-1-es versenyén, és hosszú évek kitartó küzdelem után Kimi Raikönnnen emelhette a magasba a bajnoknak járó trófeát. Az aktív netes jelenlétemnek köszönhetően rá tudtam bólintani az egyetemi kosárlabdacsapatunk új mezére, értesültem a legújabb vizsgák és beadandók időpontjáról, de a közösségi portálokon keresztül még a Magyarországon pihengető ismerőseim életébe is beleláttam.

A lányok meg is voltak lepve, hogy gyakorlatilag ugyan azt a tartalmat látom viszont a mobilom LCD-jén, mintha csak egy asztali számítógép megjelenítője előtt ülnék. További érdekesség volt számunkra - és számomra is -, hogy mind az E90, mind a Q9 esetében naponta fel kellett őket tölteni, ha napi egy órát wifi-ztem, telefonáltam és fényképeztem. Utóbbi esetben, bár vittem magammal digitális fényképezőgépet, az esti kocsmázások és bulik alkalmával csak egy eszközzel több lett volna, amit el is hagyhatok. Így gyakran az E90 fényképezőjére bíztam magam, amellyel kültérben egész tetszetős fotókat tudtam készíteni.

Forrás: [origo]

Kültérben működik

A Samsung P920-al több alkalommal is kísérletet tettem rá, hogy a németeknél elérhető digitális DVB-H adásokat be tudjam fogni, de legnagyobb bánatomra nem jártam sikerrel. Az öt nap során a legrosszabb esetben is 3G sebességgel tudtam internetezni Németországban, annak ellenére, hogy Passau, bár a keleti kapuja az országnak, de lakosainak száma mindössze 50 ezer - ebből 10 ezer diák! Münchenben is hasonló volt a helyzet, nyílt terepen, például az olimpiai faluban vagy a BMW-múzeum környékén elképesztő gyorsasággal töltődtek el a tartalmak.

A teszt kedvéért a hazaútra a magyar autópálya-matricát német földön vásároltam meg, és várakozásaimnak megfelelően külföldről is tökéletes sebességgel működött a szolgáltatás. Az utazás során néha még az E90 GPS-ét is igénybe vettem, de mivel a hangos navigációra nem fizettem elő, inkább a Mio PNA-jával rendeztem le a közlekedés ezen részét. Utóbbi eszköz hasznos pluszinformációkkal is szolgált Ausztriában, mivel az amúgy csak utolsó pillanatban észrevehető sebességmérő kamerákat még időben előre jelezte. Elvileg Linz magasságában láttam egy vakut villanni, de reményeim szerint karácsonyra nem az autópálya-rendőrségtől kapok majd egy vaskos borítékot.

Simon Péter