Tábla-PC-k és wifi a kórházban

Vágólapra másolva!
A kórtermeket és a vizsgálóhelyiségeket wifivel fedték le, a tábla-PC-t azonban egyelőre csak viziteléskor használják az orvosok a budapesti Bethesda Gyermekkórházban. Megnéztük, hogyan lehet alkalmazni a technológiát egy magyar gyógyintézetben.
Vágólapra másolva!

A hazai közellátás viszonyait ismerve csúcstechnológiásnak tekinthető informatikai rendszert 130 millió forintból, a Cisco Magyarország és a T-Systems támogatásával valósították meg a gyermekkórház két, egymástól nagyjából egy kilométer távolságban lévő épületeiben. A nyár óta tesztüzemben működő infrastruktúrát kedden mutatták be egy sajtótájékoztatón - munkatársunk a ceremónia helyett a Bethesda utcai épületben nézett szét.

Nem zavar a wifi?

Mint a helyszínen megtudtuk, a gyermekkórház informatikai hátterét az épületek gyakorlatilag teljes egészét lefedő wifi-hálózat képezi. Első kérdésünk magától értetődő: nem zavarja az orvosi műszereket a vezeték nélküli technológia?

Fotó: Hajdú D. András
Ilyen egy kórházi hotspot

Dr Fogarasi Andrást, az intézmény tudományos igazgatóját és a Cisco szakembereit faggatva kiderült: a manapság - vagy legalábbis ezen a helyen - használatban lévő korszerű műszerek működését nem befolyásolja a drót nélküli hálózat. Külföldön nem megy különlegességszámba a kórházi wifi, széles körben alkalmazzák a technológiát, ráadásul az épületben kis teljesítményen üzemelő elérési pontból telepítettek sokat (hetven darabot), nem pedig néhány eszközt működtetnek "teljes gázzal".

Mérésekkel még a telepítés során meg tudták vizsgálni, hogy a wifi okoz-e interferenciát a vizsgálatokhoz használt műszerekben, de ilyet egyáltalán nem tapasztaltak (azt is megtudtuk, még egy mobiltelefon sem képes bezavarni egy modern EEG-gépet).

Dosszié helyett tábla-PC

A kórház osztályai között egyelőre tíz darab tábla-PC-t osztottak szét, ezek segítségével a vizitek során az orvosok tábla-PC-ken tudják lekérni a betegek központi szerveren tárolt adatait. A digitális formában elérhető információk közt a hálózaton keresztül hozzáférhetők például a laborvizsgálatok eredményei vagy a konzíliumok során elhangzottak. Mivel az intézmény analóg röngtengéppel rendelkezik, az ezzel készített felvételek nem érhetők el digitális formában a hálózaton, bár a szöveges értékelést itt is számítógépre viszik.

Fotó: Hajdú D. András
Tábla-PC-ről érhető el a kórházi rendszer

A jelenleg használatos gép egy kereskedelmi forgalomban 400 ezer forint körüli áron megvásárolható, érintőképernyős, Windows XP-t futtató modell, különösebb extrájának a felhasználó azonosítására szolgáló ujjlenyomat-olvasó szolgál, emellett hamarosan aPDA-kat is szétosztanak majd a dolgozók között, melyről ugyancsak elérhető lesz az egyebek mellett a betegek virtuális lázlapjaihoz is hozzáférést biztosító kórházi szoftver.

A mostani tábla-PC még nem víz- és ütésálló kivitel, így eléggé vigyázni kell rá, bár már fejlesztenek egy strapabíró, téglatest formájának köszönhetően tökéletesen fertőtleníthető - azaz "betegközelben" is gond nélkül használható - típust is - ez utóbbi már rádiófrekvenciás azonosítóchipek (RFID) tartalmát is ki tudja olvasni.

Beteget nem, műszert keres az RFID

Hogy ez utóbbi miért fontos? Egy ilyen lapka - és egy megfelelő eszköz -segítségével akár egy öntudatlan beteget egy mozdulattal azonosíthatnak, vagy minden adatát lekérdezhetik. A kórházban egyelőre csak a több osztály által közösen használt eszközökre ragasztják rá a chipeket: nem a bolti vonalkódok leváltására szánt, pár méterről rádióhullámok segítségével leolvasható miniatűr lapkákról, hanem nagyobb, ún. aktív RFID-ről van szó, melyek beépített áramforrásukról maguk is sugároznak jeleket.

Fotó: Hajdú D. András
A kis fehér doboz a defibrillátoron az aktív RFID

Erre azért van szükség, mert a kórházi wifi-elérési pontokba helymeghatározási funkciót is beépítettek, ennek segítségével a számítógépen behívható alaprajzon a dolgozók meg tudják nézni, melyik teremben van például a defibrillátor. A chipek félperces intervallumokban adnak jelet "tartózkodási helyükről", egy elemről pedig akár négy-öt évig működnek, viszont - jelenleg - lopás ellen ezek sem kínálnak védelmet.

Publikus internet és videokonferencia

Bár a kórház belső hálózatát csak a személyzet érheti el, a wifin keresztül bárki látogató internetezhet, ha épp kedve tartja, s ezen keresztül bonyolítják le a telefonforgalmat is. A dolgozók között egyébként olyan mobiltelefonokat osztottak szét, amelyek az épületbe lépve automatikusan wifis üzemmódba váltanak, így házon belül, illetve a két épület között ingyen hívhatják egymást az orvosok és nővérek.

A két távoli épület között videokonferencia-kapcsolatot is létesítettek, a használathoz szükséges PC-k és webkamerák a Bethesda utcai épület éttermében, az Ilka utcai szárnyban pedig a könyvtárban kaptak helyet. Bár azt az általunk megkérdezett orvosok is elismerték, hogy a videokapcsolaton keresztüli, reggelente megtartott eszmecsere kissé személytelen - egyszerre csak egy ember beszélhet -, még mindig jobb, mintha idő hiányában egyáltalán nem tudnának konzultálni a két telephelyen dolgozó doktorok.

Fotó: Hajdú D. András
A térképen látható, melyik műszer hol van

Búcsúzóul váltottunk még pár szót a rendszert kiépítő szakemberekkel is: elmondásuk szerint a wifi-alapú hálózat egy nagyon kezdetleges, házilag barkácsolt, DOS-alapú rendszert váltott le a Bethesdában. Az új rendszer képességeinek elsajátításához a kórház dolgozóinak öt-hat alkalommal tartottak mintegy négyórás kurzust - persze ettől eltekintve az új eszközöket elsősorban a PC-ktől nem idegenkedő fiatal nővérek és orvosok használják előszeretettel. Az ezekbe fektetett összeg a T-Systems vezetője szerint két éven belül behozza majd az árát, egy hasonló rendszer kiépítéshez szükséges ismereteket pedig díjmentesen más intézmények rendelkezésére bocsátják.