Megint sikerült feltörni az iPhone-t

Vágólapra másolva!
Az Apple legutóbbi szoftverfrissítése használhatatlanná és feltörhetetlenné tette az iPhone-okat - egy időre. A hackerek azonban mostanra megtalálták az ellenszert.
Vágólapra másolva!

Macska-egér játék - így jellemezte Steve Jobs Apple-vezér az iPhone-t feltörő hackerekkel folytatott küzdelmet, amelyben ismét a gyártó áll vesztésre a News.com híradása szerint.

A legutóbbi kört ugyanis két "független fejlesztőcsapat" nyerte meg: az iPhone Dev Team néven ismert hackerek megoldották, hogy a legutóbbi, 1.1.1-es firmware-verzióval ellátott készülékeket is kártyafüggetlenné lehessen tenni, illetve harmadik fél által készített szoftvereket lehessen rájuk telepíteni, amit az Apple jelenleg nem enged meg.

Az iPhoneSIMFree nevű programozó-gárda pedig erre a fejlesztésre alapozva azt is kidolgozta, hogyan lehet az előző firmware-rel feltört, és az 1.1.1-es verzió által működésképtelenné vált telefonokat életre kelteni.

iPhone-törés, még az első firmware-verzióval

Az iPhone-szoftver első változatának feltörése után ugyanis a cég olyan frissítést adott ki, amely "megölte" a feltört mobilokat - már ha a felhasználó volt olyan figyelmetlen, hogy hagyta frissíteni azt. Persze a mostani törés sem egyszerű művelet: bár szétszedni nem kell hozzá a készüléket, alapos szoftveres ismereteket követel.

Az iPhone hazai piaci bevezetéséig Magyarországon is csak a szürkeimportból származó, feltört telefonok használhatók. Németországban novemberben debütál majd a modell a T-Mobile-nál, de az itthoni forgalmazásról egyelőre nem lehet tudni részleteket - feltört készülékek viszont már itt is kaphatók, 150 ezer forint körüli áron.