Veszélytelen-e a mobilozás a repülőn?

Vágólapra másolva!
Hányszor hallotta ezt a szöveget? A repülés ideje alatt kérjük, kapcsolják ki mobiltelefonjaikat. Az út teles időtartama alatt tilos az elektronikus eszközök használata, mert zavart okozhat a repülőgép navigációjában.
Vágólapra másolva!

A légi mobilozás világszerte érvényes tilalmát a hivatalos indoklás szerint arra hivatkozva vezették be, hogy interferencia léphet fel a navigációs készülékkel. A mobiltelefon használatából eredő kockázat azonban ismeretlen, és valószínűleg a jővőben is az marad. A tiltás korábban mindenféle elektronikai eszközre vonatkozott újabb mérések szerint azonban a kockázat rendkívül alacsony, és legfeljebb a fel- és leszállás során jelenthet veszélyt. A tilalom így ma már a világ legtöbb légitársaságánál a repülésnek erre a fázisára szorítkozik. Ugyanezt szeretnék elérni a mobiltelefonokkal is, amelyek a brit polgári légügyi hatóság (CAA) egy tanulmánya szerint főleg az 1984 előtti fedélzeti navigációs rendszerekben okozhatnak zavart. De még ez is csak elvi lehetőség, amit igazi bizonyíték nem támaszt alá.

Kiderült, hogy nemcsak a légitársaságok ellenzik a telefonhasználatot a gépeken, az utasok nagy része is úgy véli, a szűk térben számos konfliktus, esetleg gorombáskodás alakulna ki repülés közben. A légi személyzet is nyugodtabb, ha az utasok nem foglalkoznak a földi dolgokkal, a személyes problémák, a terrortámadásokról vagy repülőszerencsétlenségekről kapott információk ugyanis felzaklathatják az utasokat. Mivel a légitársaságoknak egyelőre nagyobb hasznuk származik a tiltásból, a telefonálást akkor engedélyeznék, ha a légi mobilhívások bevételeiből osztozhatnának a távközlési szolgáltatókkal. Az amerikai belbiztonsági minisztérium azonban nem támogatja a tilalom feloldását, mert attól tart, hogy ezzel megkönnyítenék a terroristák kommunikációját, esetleg egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgép távolról történő beindítását. Addig is senki nem ellenőrzi a gépen, hogy ki van-e kapcsolva a telefon, vagyis annyira komoly veszélyről nem is beszélhetünk...