Még nyitottabb lett a Gmail

Vágólapra másolva!
Bármilyen levelezőprogramból megnézhetik a leveleiket a Gmail-felhasználók anélkül, hogy letöltenék azokat.
Vágólapra másolva!

A Google Mailbe a héten bekerült az IMAP-protokoll támogatása is, ami azt jelenti, hogy a felhasználók bármilyen levelezőkliensből vagy mobileszközről kezelhetik a központi szerveren tárolt levelezésüket úgy, hogy nem kell azokat letölteniük. A Gmail mindeddig csak a külső kliensbe való letöltést lehetővé tévő POP3-klienst támogatta, amely nem szinkronizálta vissza a változásokat a központi szerverre.

Az IMAP-protokoll használatával az ember megteheti akár azt is, hogy az asztali gépén kezd el megírni egy levelet, ahhoz a laptopján adja hozzá a csatolmányt, majd azt a PDA-járól küldi el, és a Gmailben tárolt névjegyek is bárhonnan ugyanúgy elérhetők, szerkeszthetők. Az újítás révén a Gmail webes felületének használatát is teljes egészében mellőzni lehet, ha valaki jobban szereti a hagyományos levelező-klienst.

"Egy pillanatra sem szeretnénk túszul ejteni a felhasználók adatait" - mondta el az újítással kapcsolatban az InformationWeeknek Keith Coleman, a Gmail termékmenedzsere, "ami az e-mailnél azt jelenti: bármilyen készülékre átvihetik a kontaktjaikat, és bármilyen eszközről, vagy bármilyen levelezőprogramból elérhetik a levelezésüket, ahogy csak szeretnék." A Google levelező-szolgáltatása rendkívül népszerű: míg fő konkurensei, a Yahoo és a Hotmail csupán pár százalékos növekedést tudott felmutatni az elmúlt egy évben, addig a Gmail amerikai felhasználóinak száma csaknem megduplázódott az elmúlt egy évben.