Vágólapra másolva!
Miután már meghívó sem kell használatához, a Google óriási postafiókot kínáló ingyenes levelezőszolgáltatása itthon is egyre népszerűbb: megvizsgáltuk, milyen lehetőségek vannak a Gmail elérésére mobiltelefonról.
Vágólapra másolva!

A Gmail-láz itthon is töretlen: az egyszerű és letisztult kezelőfelület, a gyors és megbízható működés, illetve a közel három gigabájtos ingyenes tárhely nagyon sok felhasználót csábított a keresőóriás levelezőszolgáltatásához.

A Google az elmúlt évek során a weben elérhető alkalmazásainak általában elkészítette a mobiltelefonra szánt verzióját is - nincs ez másképpen a Gmail esetében sem. A postafiók útközbeni elérésére három fajta megoldás is a rendelkezésünkre áll, melyek használatához egy mobilinternetet vagy wapot támogató telefonra, illetve előfizetésre van szükség.

Saját szoftver - a legkényelmesebb

A Gmail mobilos weboldaláról lehet letölteni azt az apró, ingyenes alkalmazást, amelyet gyakorlatilag bármely Javát támogató készülékre telepíteni lehet. Az installáció gyakorlatilag minden készüléken villámgyorsan végbemegy, maga a szoftver azonban csak újabb, gyors processzorral szerelt okostelefonokon sebes, olcsóbb vagy régebbi készüléken nagyon lassú.

Forrás: [origo]


A kliensprogramot elindítva áttekinthető kezelőfelület jelenik meg, amely a Google webes megjelenését idézi. A telefonunk bal felső funkció gombjával érhetjük el a menüt. Amennyiben a Gmail fiókunkban szerepelnek kontaktok, úgy a szoftver segítségével új üzenet írásakor egyszerűen kiválaszthatjuk egy listából a partnerünk nevét és e-mail címét.

Az azonos feladóktól érkező leveleket összefűzve olvashatjuk el, mint a Gmail webes változata esetében, és az üzenetekre válaszolhatunk, továbbküldhetjük őket, megtekinthetjük a mellékelt csatolmányokat, de a megírandó levelekhez dokumentumot már nem adhatunk hozzá. Az általunk nem kedvelt tartalmakat akár telefonról is jelölhetjük levélszemétnek, a kedvenc leveleinket csillagokkal láthatjuk el, illetve a korábban beérkezett tartalmakat archiválhatjuk. Sajnos a szoftver egyelőre nem tud magyarul, de ezekkel az alapvető angol kifejezésekkel könnyedén el lehet boldogulni felsőfokú nyelvvizsga nélkül is.

Mobilböngészővel is lehet

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Gmail kifejezetten mobiltelefonok böngészőjére kifejlesztett, m.gmail.com (illetve mobile.google.com) címen elérhető verziója a második legkézenfekvőbb megoldás a beérkezett levelek elolvasására. A telefonok processzorát közel sem veszi annyira igénybe, mint a fentebb említett program, jóval gyorsabban töltődnek le a levelek és fürgébben tudunk rájuk válaszolni is. Maga a kezelőfelület jóval egyszerűbb, mint a webes változat esetében. A kezdőképernyőn a legújabb üzeneteket olvashatjuk el, természetesen bármelyiket elolvashatjuk és a csatolmányokat is megtekinthetjük, amennyiben eszközünk szoftveresen támogatja azokat. A menüt mindig az adott tartalom alatt találjuk függőleges, lista formában.

A fejlesztők első sorban a klasszikus méretű telefonok tulajdonosaira gondoltak a program kifejlesztésekor, így például egy kommunikátor kijelzőjén igen furcsának tűnhet a féloldalas megjelenítés. Sajnos a szövegbeviteli mező nem tud alkalmazkodni az adott mobil LCD-jéhez, így egy igen szűkös területen írhatjuk meg a mondandónkat. Új levél írása esetén a Gmail-es kontaktlistából választhatjuk ki a címzett feleket, de sajnos csatolmányt nem tudunk az egyes üzenetekhez hozzáadni. A mobilra szánt változat természetesen működik magyarul is. Ezen elérési mód egyetlen apró hiányossága, hogy minden egyes alkalommal le kell görgetnünk az adott oldal aljára, hogy az egyes funkciókat el tudjuk érni.

Full extra: a webes Gmail mobilról

A Gmail mobilon elérhető verziójának alján természetesen szerepel az alap HTML-verzió linkje is, így erre bármikor rákattintva elérhetjük a már asztali számítógépen is megszokott tartalmakat: ezt abban az esetben érdemes választani, ha telefonunk nagyobb méretű képernyővel, és fejlettebb böngészővel rendelkezik. Jobb készülékről mindenképpen érdemes ezt az elérési módot választani, mivel gyakorlatilag ugyanazt a szolgáltatást kapjuk kézhez, mint a PC-n - cserében viszont a használat során generált adatforgalom nagysága is némileg nagyobb lesz.

Forrás: [origo]

Természetesen ez a változat is egymásba fűzi az adott feladótól kapott leveleket, így könnyebben nyomom tudjuk követni az egyes üzenetváltásokat. Új levél esetén lehetőségünk van használni a Gmail telefonkönyvét is, illetve adhatunk csatolmányokat az egyes üzenetekhez. A beérkezett tartalmak esetében - a telefonunk támogatásának függvényében - Word, Excel és PowerPoint dokumentumokat is meg tudunk nyitni, ráadásul ez a felület magyar nyelven is elérhető.

Simon Péter