A világ leggyorsabb fényképezője

Vágólapra másolva!
Az Olympus négy év hallgatás után bemutatta legújabb profi tükörreflexes fényképezőjét: az E-3 tíz megapixeles szenzorral, pormentesítővel és képstabilizátorral érkezik novemberben.
Vágólapra másolva!

Az Olympus 2003-ban leplezte le az első profiknak szánt digitális tükörreflexes fényképezőjét, a Zuiko E-1 modellt. Az elmúlt négy év alatt rengeteg pletyka terjedt el az újabb csúcsgépről, amit végre egy hivatalos sajtóközleményben mutattak be.

A japán vállalat új kamerája a már korábban bevezetett FourThirds szabvány szerint készült, vagyis képérzékelője a Nikon és a Canon gépeinél kisebb méretű, a kisfilmes negatív területének a felét foglalja el. A szenzor mozgatásával a gép képes korrigálni a kézremegést, így a gyártó szerint akár 5 fényértékkel hosszabb záridő is megtarható kézben bemozdulás nélkül.

Forrás: [origo]

Egyedi kialakítású a hátfali LCD monitor is, ugyanis a legtöbb cserélhető optikás géppel ellentétben kihajtható és forgatható a 2,5 colos kijelző. Ennek természetesen nem sok haszna lenne, ha csak a képek visszanézésére lehetne használni, azonban az új Olympusnál a kompakt típusokhoz hasonlóan komponálásra is alkalmas a kijelző. Aki jobban szereti az optikai keresőt, annak pedig előny, hogy az 100 százalékos képmezőt mutat, 1,15-szeres nagyítással.

Az Olympus E-3 öt képet tud rögzíteni másodpercenként xD vagy CompactFlash memóriakártyákra. Egy töltéssel a hivatalos adatok szerint 610 fotó készíthető, ha ki van kapcsolva az LCD kijelző.

A mérnökök továbbfejlesztették a magnéziumötvözetből gyártott gép borítását: az időjárásálló kialakítás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pornak és az esőcseppeknek ellenáll, de víz alatti fotózásra már nem alkalmas.

Forrás: [origo]

Utoljára hagytuk az általunk leginkább várt újítást, az új autófókusz-rendszert. A tizenegypontos, horizontális és vertikális érzékelőkkel minden pontban felszerelt technológia a gyártó szerint a világon a leggyorsabban állít élességet az új 12-60 milliméteres objektívet használva. Ez utóbbi optika fényereje 2.8 és 4 között mozog, tartománya pedig kisfilmes értékeken 24-120 milliméternek felel meg.

Az Olympus E-3 novemberben jelenik meg a boltok polcain, ára a tengerentúlon 1700 dollár, azaz 300 ezer forint lesz. A hozzá való 12-60-as objektív pedig 1000 dollárért, vagyis körülbelül 176 ezer forintért vihető majd haza.