Kiosztották az idei Arany Joystickot

Vágólapra másolva!
Huszonötödik alkalommal, tizennyolc kategóriában osztották ki Londonban a videojáték-ipar Oscar-díját, az Arany Joystickot: 2007 legjobb játéka a Gears of War lett, de a Nintendo is jó pár serleget hazavihetett.
Vágólapra másolva!

Az 1982 óta minden évben megrendezésre kerülő seregszemle történéseit az idén először a meghívott hétszáz vendégen kívül a Golden Joystick weboldalán elérhető videoközvetítésen keresztül bárki más élőben nyomon követhette - a gála negyvenperces, vágott változatát utólag is meg lehet tekinteni a honlapon. A 2007-es Arany Joystick jelöltjeire közel 750 ezer szavazatot adtak le az interneten keresztül a játékosok július és augusztus első napja között.

Forrás: [origo]
A Gears of War az idei befutó

Hentelős akciójáték lett a legjobb

Az idei év legjobb játékának a Gears of War-t szavazták be a voksolók, a program egyben a legsikeresebb xboxos címet is elnyerte. A PC-re készült alkotások közül A Gyűrűk Ura világában játszódó, előfizetéses rendszerben használható online játék, a The Lord of the Rings: Shadows of Angmar bizonyult a legnépszerűbbnek, maga mögé utasítva többek közt a S.T.A.L.K.E.R.-t, illetve az online autó- és motorversenyzési lehetőséget kínáló Test Drive Unlimitedet is.

A Nintendo sok serlege

Az online játszható PC-s programok közül a World of Warcraft: The Burning Crusade-et választották az idei győztesnek a gamerek, míg a playstationös felhozatalból a God of War II lett a legjobb. A nintendós programok közül a The Legend of Zelda: Twilight Princess kapta a legtöbb voksot az idei versenyzők közül, ráadásul a japán társaságot szavazták meg a legjobb játékkiadó cégnek, továbbá a Wii konzol vitte el az év innovációjának díját is. Némileg meglepő módon a hordozható játékgépekre írt szoftverek közül nem nintendós cím, hanem a Sony PSP-re írt Grand Theft Auto: Vice City Stories került az első helyre az idei jelöltek közül.

Forrás: [origo]
Egyszerű figurák, szuper játékélmény: Wii Sports



A legjobb családi és csajszis játékok

Külön díjazták a családi szórakozásra alkalmas játékokat is, korábbi tapasztalataink nyomán a tévé előtti kalimpálással vezérelhető Wii Sports megérdemelten került ki győztesként olyan kihívókkal szemben, mint a legújabb Harry Potter-játék, a Viva Pinata, a Rayman Raving Rabbids vagy a Guitar Hero II.

Az utóbbi, műanyag gitáros metálgitározást biztosító partijáték bizonyult a lányok kedvencének is, a főzőcskézős Cooking Mama vagy a Singstar karaoke-játék, illetve a Buzz! című zenei kvízprogram csupán a jelöltek közé tudott bekerülni.

A hőskor nyertesei

Az idei nyertesek teljes listáját a Golden Joystick honlapján lehet megtekinteni. Érdemes átböngészni a rendezvény kapcsán kiadott közleményt is, ebben ugyanis a korábbi évek győzteseit is bemutatják. Ebből kiderül, hogy 1982-ben egy Jetpac című, ZX Spectrumra készült játék bizonyult a legjobbnak, melyben egy asztronautával lehetett mászkálni - Super Mariónál jóval kezdetlegesebb grafikai megjelenítés mellett. A két évvel későbbi befutó, az űrhajós-kereskedős Elite már jóval komolyabb játékélményt kínál. 1988-ban a tűzpiros Ferrarijáról megismerhető, játéktermekből ismerős szimulátor, az Outrun bizonyult a legjobbnak - a játék sikerét jelzi, hogy nemrégiben két új generációs folytatás is készült belőle.

2002-ben a sok vitát kavart Grand Theft Auto-sorozat harmadik epizódja utasította maga mögé a többi versenyzőt - nem is csoda, ez volt a játék első háromdimenziós grafikát alkalmazó része. Két évvel később a Doom 3 bizonyult a legnépszerűbbnek, 2005-ben viszont a GTA újabb etűdje hódította vissza a trónt, tavaly pedig az átlagos felhasználók körében nem túl ismert Elder Scrolls IV: Oblivion kapta a legtöbb voksot.