Internetszolgáltató a fájlcserélők ellen

Vágólapra másolva!
Az amerikai Comcast cég szándékosan megzavarja a BitTorrent, az eDonkey és a Gnutella fájlcserélők használóinak forgalmát, így ügyfelei csak nehézkesen tudják használni a szolgáltatásokat.
Vágólapra másolva!

Az Associated Press hírügynökségnek amerikai felhasználók jelezték azt, hogy a Comcast nevű internetszolgáltató előfizetői a korábbinál jóval nehézkesebben tudnak letölteni a fent említett peer-to-peer technológiát használó fájlcserélőkről. Az AP munkatársai kiderítették, hogy a társaság a Sandvine nevű cég technológiáját alkalmazza a sávszélességet zabáló szolgáltatások megzavarására. Bár az eljárás a fájlcserélő-forgalom titkosításával részben kijátszható, ám a letöltési sebesség ebben az esetben is a korábbinál alacsonyabb lesz a felhasználói visszajelzések szerint.

Az USA második legnagyobb internetszolgáltatójának szóvivője az AP-nek úgy nyilatkozott, hogy a társaság "nem blokkolja semmilyen szolgáltatás, így a BitTorrent elérését sem". Blokkolásról valóban nincs szó, a Sandvine alkalmazása nem lehetetleníti el teljesen a fájlcserét, viszont megzavarja a gépek közti kommunikációt, így alaposan megnehezíti a letöltéseket.

Bár a peer-to-peer alkalmazásokat sokan használják illegális szoftverek és zenék, filmek kalózkópiáinak letöltésére, a BitTorrentet egy sor legitim célra is lehet használni, a technológia kifejlesztője nemrég online videotékát és zeneboltot indított, emellett Linux-disztribúciókat is terjesztenek segítségével. Szakértők szerint ha a Sandvine-hoz hasonló fájlcsere-zavaró megoldásokat más szolgáltatóknál is bevezetik, az gyakorlatilag működésképtelenné teheti a peer-to-peer szolgáltatásokat. A Google és más internetes cégek szerint ha az ISP-k mesterségesen szabályozhatják bizonyos szolgáltatások elérését vagy a hozzáférés sebességét, mesterségesen szegregálni fogja a világhálót, és lehetővé teszi a szolgáltatóknak, hogy visszaéljenek pozíciójukkal, s alapesetben ingyenes szolgáltatásokért számítsanak fel díjat.