Harc a konvojért Irakban

Vágólapra másolva!
Egy Irakban járőröző amerikai konvojt védő katonák bőrébe bújhat a játékos a Baghdad Central: Desert Runner című játékban. A program készítői szerint élethű harckocsis harcot kínál, szakértőnk szerint viszont nem sok köze van a valódi háborúhoz.
Vágólapra másolva!
A Baghdad Central: Desert Gunner demója (60 MB)http://origo.hu/szoftverbazis/jatekok/akcio/baghdadcentraldesertgunner.html[origo] Szoftverbázis

A tankszimulátor az amerikai Fusion Games fejlesztőinek a munkája: a cég már készített dominós játékot is, fő profilját azonban a háborús-lövöldözős szoftverek képezik. Ezek közül próbáltuk ki a legújabbat, a Baghdad Central: Desert Gunnert, amelynek két pályás demóját a Szoftverbázisról is le lehet tölteni. Átlagos játékosnak számító szerzőnk mellett a Háborúművészete.hu szakíróját, Ress Imrét kértül meg, hogy próbálja ki a játékot, s mondjon véleményt róla.

Játéktermi hangulat a kilencvenes évekből

A játékosnak lövészként egy amerikai konvojt kell mindenáron megvédenie az terroristák támadásaitól egy Bagdad felé haladó úton. Alapesetben a legelöl haladó tank ágyúcsövét és golyószóróját lehet irányítani, a billentyűzet kurzorgombjaival azonban a hátrébb haladó harci járművekbe is át lehet szállni, így egyéb fegyverek is bevethetők: spórolni nem szükséges, a muníció végtelen.


Mindenki a konvojt támadja (lejátszás nagy méretben)

A Baghdad Centralban a konvoj mindig automatikusan halad, a kijelölt útról letérni, megállni nem lehet, az egyetlen mód a túlélésre az ellenséges tankok, katonák, helikopterek vagy az aljas módon álcázott autóbombák minél rövidebb idő alatti likvidálása. Azt, hogy ki honnan tüzel éppen, a képernyő oldalán felvillanó piros nyilak teszik egyértelművé, járműveknél pedig zöld négyzetek jelzik, hogy hova is kell célozni. A konvoj tagjaira felszerelt fegyvereket a bal, illetve jobb egérgombokkal lehet elsütni, a lövegtornyokat pedig az egér mozgatásával lehet forgatni, illetve emelni.

Míg horizontálisan meglepően könnyen lehet háromszázhatvan fokos fordulatot is tenni, addig például az ágyúlöveg párfokos emelése is hosszú másodperceket vesz igénybe - a késlekedés miatt gyakran búcsút is lehet mondani a konvoj egy-egy tagjának. Ilyen esetekben a sorban következő lövész szerepében kell folytatni az irakiak likvidálását. Bár a készítők realisztikus fizikát ígérnek, a konvoj összes tagja ütközés és hang nélkül hajt át a többtonnás füstölgő roncson - ahogy ez videónkon is látható.

Forrás: [origo]

Nem így harcolnak Irakban

Ress Imre szerint igen kevés dolog realisztikus ebben a játékban, az egyetlen üdítő kivétel a házilag barkácsolt, rögtönzött robbanószerek (IED) használata, ezek a Baghdad Centralból sem maradtak ki. Más kérdés viszont, hogy a konvojok útra indítása előtt közepes méretű és mini robotrepülőgépek szokták általában előre felderíteni a terepet, hogy kivédjék az ilyen jellegű támadásokat - tudtuk meg a Háború művészete szakírójától.

A konvoj felépítését is nyilván a játékélmény növelése céljából alakították így ki, valójában inkább Strykerek - páncélozott harci járművek - látják el a kísérés feladatát, nem pedig M1A2 Abrams tankok vagy M2 Bradly lövészpáncélosok, amelyek a programban szerepelnek.

Ugyancsak a játékélmény növelésének tudható be a szovjet T-62 tankok vagy BMP lövészpáncélosok jelenléte, hasonlóan a helikopterekhez és repülőgépekhez. Irakban az amerikai erőknek elsősorban a házi készítésű bombákkal, illetve kézifegyverekkel kell szembenézniük.

Forrás: [origo]

A játékban szereplő fegyverek kidolgozottsága is hagy kívánnivalót maga után, bár való igaz, hogy a Baghdad Centralban szereplő harci járműveket valóban olyan támadóeszközökkel szerelik fel, amelyeket a játékos is irányíthat, bár a tank tornya a valóságban nem képes ilyen gyorsan forogni.

Vezesse le a feszültséget!

Ha az Egyesült Államok tényleg a játékban szereplőhöz hasonló hadászati módszerekkel és technikákkal védené magát, gyökeresen másképpen nézne ki a mai világpolitikai térkép. A Baghdad Central: Desert Runner ettől függetlenül egy szórakoztató játék, közepes gépigénnyel és átlagos grafikával. Túl sokat nem kell gondolkodni benne, irányítását sem nehéz megtanulni, kevés szabadidővel rendelkező játékosoknak ideális.