Világot hódítani indul a lengyel Tolkien hőse

Vágólapra másolva!
Egy fehér hajú, sebhelyes arcú, érzelmek nélküli hős, aki szörnyvadászattal keresi a kenyerét. Egy mesevilág, ahol a tündék gerillaháborút vívnak a rasszista emberek ellen. A legnépszerűbb lengyel fantasy-író művei nyomán készült videojátékot hamarosan az egyik legnevesebb kiadó dobja piacra világszerte.
Vágólapra másolva!

Andrzej Sapkowski neve mifelénk jószerivel teljesen ismeretlen, pedig Lengyelországban hatalmas rajongótáborral rendelkezik: valahogy úgy, mint minálunk mondjuk Leslie L. Lawrence. Az idős mester egy sajátos mesevilágot kreált, amelyben Tolkiennel ellentétben nem az abszolút jó és a rossz küzd egymással, hanem inkább mindenki a saját önző érdekeit próbálja érvényesíteni, és jelen van a rasszizmus, a terrorizmus, sőt, a még környezeti problémák is. Az emberek például lenézik a többi fajt, és elveszik a földjeiket, így a falvakba tévedő törpék néha pogrommal kell, hogy szembenézzenek, a tündék pedig egyenesen szabadságharcot folytatnak - amiért a persze a másik oldal terroristának tekintik őket.

Vagyis majdnem olyan, mint amiben élünk, leszámítva azt, hogy a fejlettségét tekintve leginkább a középkorhoz áll közel, és ennek megfelelően karddal, buzogánnyal, és mágiával küzdenek egymással a szemben álló felek. Sapkowski főhőse Geralt, aki foglalkozását tekintve egy witcher, vagyis mutáns, emberfeletti képességekkel és némi boszorkánytudással is rendelkező harcos, aki szörnyek lemészárlásával keresi kenyerét. Az ő bőrébe bújhatnak majd bele a lengyel CD Projekt pár hónapon belül megjelenő játékában a felhasználók.

Újítanak a szerepjátékon

A cég projektjét pedig nem más karolta fel, mint a videojátékok világában legendás névnek számító Atari, amely jelenleg szoftverek kiadásával foglalkozik. A The Witcher pedig kiemelt támogatást élvez: annak ellenére, hogy a mindeddig főleg játékhonosítással foglalkozó lengyel cégnek ez az első saját fejlesztésű terméke, a kiadóvállalat világszerte megjelenteti, és több mint egymillió példányos eladási számban reménykedik - tudtuk meg Michal Madejtől, a játék vezető tervezőjétől.


A Witcher világa - ízelítő a játékból

A nagy felhajtás pedig annak köszönhető, hogy a CD Projekt egyenesen a számítógépes szerepjáték-műfaj (RPG) újrafeltalálására vállalkozott. Erre a játékstílusra az a jellemző, hogy a játékos többé-kevésbé kötetlen kalandozás folyamán göngyölíti fel a történet és számtalan kiegészítő epizód szálait, miközben az ellenfelek aprítása révén mindenféle pontokat gyűjt be, amelyek az után egy bonyolult adatbázis-rendszerben elosztva javítják fel a képességeit - hogy azután egyre erősebb ellenséggel nézhessen szembe, vagy egyre bonyolultabb feladatokat oldhasson meg.

A lengyel fejlesztők viszont jelentősen leegyszerűsítették ezt a rendszert - így reményeik szerint nem csak a műfaj megszállottai, hanem bárki szívesen játszik majd a Witcherrel. A bonyolult pontrendszert ezért száműzték, és a megszerzett tapasztalatot így nem áttételes paramétereken keresztül lehet érvényesíteni, hanem új képességekre lehet váltani, amelyek hatása azonnal meglátszik a játékoson. Ilyenek például az erősebb ütések, a nyílvesszők kivédése, vagy az ellenfelet lefegyverző mágia.

Egy szál egér is elég hozzá

Emellett a játék kezelése is egyszerűbb, amihez Madej elmondása szerint a saját barátnője jelentette az egyik mintát. A lány ugyanis eredetileg egyáltalán nem játszott a Windows Aknakeresőjénél bonyolultabb játékot, és amikor rákapott egy fantasy-játékra, több hónapig tartott, mire megtanult eligazodni a vezérléséhez szükséges gombok erdejében. A fejlesztők ezért úgy alakították ki a The Witchert, hogy akár egérrel is végig lehessen játszani, de a rutinosabb játékosok bevethetik a billentyűzetet is.

Forrás: [origo]
Nem megmondtam, hogy ne gyere le?

A játék emellett igen akciódús, sok harccal, amiben azért arra is oda kell figyelni, hogy az ember jókor "süsse el" az egérgombot, mivel az egyes támadó mozdulatok több fázisból állnak. A történetvezetés is egyedi: a kalandok során Geralt rendszeresen kényszerül arra, hogy döntéseket hozzon, például megküzd-e valakivel, vagy nem. Ilyenkor a történet és a játék egész világa megváltozhat, mivel ha élve hagytunk valakit, akkor ő lehet, hogy később elteszi láb alól a sztori egyik későbbi kulcsfiguráját, akitől értékes információt lehetett volna szerezni. A korábbi döntések következményeivel hangulatos, állóképekből komponált jelenetekben szembesít minket a játék.

Kitartás azért kell hozzá

A szoftver első hazai bemutatóján egy rövid időre magunk is belebújtunk Geralt bőrébe. A játék kezelése tényleg egyszerű, a fontosabb funkciók pár kattintással elérhetők a fő képernyőről, és az aktuális lehetőségekről képekkel illusztrált, felugró ablakban megjelenő leírások tájékoztatnak minket. Hangulatában és sok megoldásában azonban a The Witcher is inkább a klasszikus fantasy-játékokat idézi: a történet bonyolult fordulatairól hosszas párbeszédekben értekezhetünk a pályákon bóklászó szereplőkkel, akik minden részletre kiterjedő információözönnel árasztják el a kitartó játékost. A tárgyak felszedése, használata, pakolászása is a hagyományos módon történik: egy külön képernyőn rendezgethetjük a hős hátizsákjának tartalmát, és aggathatjuk rá az egyes felszereléseket.

Forrás: [origo]
A békésebb pillanatok egyike

Az első próba alapján tehát úgy éreztük, hogy a Sapkowski-regények folytatásaként megírt sajátos hangulatú játékba csak a fantasy-műfaj elszánt rajongói élik majd bele magukat annyira, hogy végigvigyék a kalandot, amihez legalább 50 óra kell majd, mint azt Madejtől megtudtuk. A The Witcher kissé sötét hangulatú grafikáját a készítők sok látványelemmel igyekeztek feldobni: így igen részletesen kidolgozott helyszíneken bóklászhatunk, miközben az idő múlását az égitestek vándorlása vagy az időjárás változása - például a rendszeresen eleredő eső - érzékelteti.

Teljesen magyarítva lesz

A tervező bevallása szerint azonban nem törekedtek arra, hogy a játék valósághűen idézzen meg egy-egy helyet vagy korszakot: így a fantáziavilág tájait középkori mintákra támaszkodva, de teljesen szabadon alkották meg, és inkább történetre koncentráltak. Geralt így megteheti, hogy kétkezes lovagi pallost forgasson fél kézzel, miközben törpeverésnek vet véget egy falu közepén, vagy óriási polipra hasonló szörnyekkel száll szembe. Nekünk egy kicsit gyorsnak és elnagyoltnak tűntek a harci jelenetek is: bár a főszereplő mozgását tényleg részletesen kidolgozták, az ellenféllel való érintkezést már nem, vagyis csak csapkodunk a karddal, és nézzük, hogy fogy a másik életereje. Hogy önöknek hogy tetszik, döntsék el a mellékelt videókból.

Forrás: [origo]
Farkasokkal kardozó Geralt

A The Witcher egyébként az eddigi legnagyobb magyarítási projekt keretében jelenik meg nálunk: a CD Projekt az egész játékot átszinkronizáltatja, mégpedig olyan hangokkal, mint a South Parkból Cartman hangjaként ismert Csőre Gábor, vagy a Prison Breakben is hangját adó Csík Csaba Krisztián (akit ide kattintva meg is hallgathat a főszereplő szinkronhangjaként). Sajnos a játékban még nem hallhattuk magyarul beszélni Geraltot - arra még egészen őszig várni kell, hogy a készítők a lokalizált változatot is összeállítsák.

Pályázat: fotózzon misztikus helyeket!

A játékhoz kapcsolódóan az [origo] Techbázis rovata és a [freemail] Fotótár közös fotópályázatot hirdet: olyan misztikus, titokzatos, esetleg hátborzongató helyekről készült képeket várunk, amelyek akár helyszínéül is szolgálhatnának a fehér hajú harcos történetének. A fotókat szeptember 30-án éjfélig várjuk. A legjobb képeket a Bookstation.hu és a CD Projekt Magyarország ajándékaival jutalmazzuk:

Első díj: FEAR Gold PC-s játék + Witcher póló + Witcher egérpad

Második díj: Witcher kulcstartó + Novelláskötet (Anzdrzej Sapkowski: The Last Wish, angol)

Harmadik díj: Novelláskötet (Anzdrzej Sapkowski: The Last Wish, angol) + Witcher poszter

Különdíj: FEAR Gold PC-s játék, Witcher póló és egérpad

Jó kattintgatást!