Teszt: Nokia 6110 Navigator

Vágólapra másolva!
A Nokia újra felhasznált modellszámú készüléke teljes értékű navigációs eszközt és egy mobiltelefont nyújtana a Symbian platformon.
Vágólapra másolva!

A Windows Mobile eszközökön már se szeri, se száma a rengeteg integrált navigációs vevővel és különböző szoftverekkel ellátott gépeknek. Ezzel szemben az S60-asok közt még nem volt sok ilyen. Leginkább csak Bluetooth-kiegészítokkel operált a cég - inkább kevesebb, mint több sikerrel. Azután megérkezett a legendás mindent egyben csúcsmodell az N95, amely tulajdonképpen az első integrált GPS-vevőegységgel ellátott gépe a vállalatnak. Sajnos azonban az N95-ben helyet kapott vevő legalább annyira botrányosan gyenge volt, mint úgy az egész szolgáltatás. Be kell, valljam, a nálunk járt példányban még csak ki sem sikerült próbálni a szóban forgó alkalmazást, mert a készülék még fél óra keresgélés után sem volt képes rátalálni egy fia műholdjelre sem - egészen elkeserítő volt. Ezzel együtt, akinek éppen sikerült életre keltenie benne a navigációs funkciót, többnyire az sem nyilatkozott róla éppen elismerően. Ezen nem éppen pozitív előjelek végett én személy szerint már némi szkepticizmussal fogadtam a 6110 Navigator érkezését - s úgy tűnik egyfelől volt is némi alapja, másfelől azért a helyzet lényegesen jobb az eddigi tapasztalatoknál.

Navigáció

Ez a készülék már kifejezetten navigációs céllal készült - vagyis ez a legfőbb funkcionalitása a telefonáláson túl. Ez meg is látszik rajta, a javulás igen számottevő: a 6110-es e reinkarnációja már egy valóban használható navigációs eszköz is egyben. Lássuk a száraz tényeket. Az említett N95-tol teljesen eltérően ebben a modellben a Smart2Go program helyett ezúttal a Navteq Route66 nevű szoftvere igyekszik eligazítani a felhasználót. Feltehetően totál más maga a vevőegység is, merthogy ezúttal legalább működött. Méghozzá egészen jól! Aránylag gyorsan rátalált a jelekre és elég stabilan meg is tartotta azokat. Ezen felül temérdek beállítási opció áll a rendelkezésünkre - és természetesen mindez az utolsó szóig magyarul. A teljes hazai adatállomány egyébként rajta is van alaphelyzetben a készüléken - azért nem kell már külön fizetnünk. A beállításoknál látószöget, a színsémát, illetve az útvonaltervezés mikéntjét állíthatjuk, mely utóbbi leggyorsabb, illetve legrövidebb lehet, valamint igazi kellemes meglepetés, hogy akár gyalogos navigációt is választhatunk. Az egészen meglepően stabil kapcsolat mellett korrekt a gyorsaság is, a szoftver nem nagyon késik. Megint csak nagyon klassz dolog, hogy szabad szöveget írhatunk be a keresőbe, ami alapján azonnal megjelennek a lehetséges változatok.

A gondok leginkább a térképállomány frissességével kezdődnek, és annak részletességével folytatódnak. Mert bár Budapesten és Szegeden minden oké volt - a kisebb településekkel (még a főváros közvetlen közelében is) már nem boldogult a gép. Az hogy a nagyszüleim isten háta mögötti települését nem ismerte: még oké. De hogy a városhatártól alig pár km-re található helyiséggel is gondja volt, az nekem már sok volt.
Ami pedig a frissességet illeti, azt azonnal el is kellett felejtenem, amikor megláttam, hogy hazafelé simán be akart vezetni az elég régóta egyirányú utcánkba szemből..!
Bevallom én még nem sok navigációs eszközt használtam, ám ez - bár az N95-öt toronymagasan felülmúlta - még így kicsit kevés számomra. Mert leginkább pont arra kell az embernek egy ilyen eszköz, hogy a kevésbé ismert, eldugottabb kis településekre igyekezvén se kelljen órákat keresgélni.

(Később egy komolyabb összehasonlító teszt keretében azért még mindenképpen visszatérünk majd a Route66-a, az iGo-val a Wayfinderrel és a többiekkel együtt - hátha addigra már lesz egy komolyabb frissítés is a csomaghoz.).

S60
Az egyéb általános menüpontok nem okoznak nagy meglepetést, gyakorlatilag minden olyan, mint egy szokványos mostani Symbian S60-asban. Az jól látszik, hogy üzletiesíteni akarták inkább a stílust, ugyanis PDF és Office dokumentumkezelő is került a készülékbe. Azonban túlzásba nem vitték, hiszen írásra nem, csupán megtekintésre alkalmas a menüben található QuickOffice alkalmazás.

Küllem

Ezt látszik igazolni a kissé komolyabb megjelenés is (legalábbis a nálunk járt fekete verzió esetén mindenképp). Emellett nem lehet ok panaszra az anyagminőséget illetően sem, hiszen a 6110 Navigator majdnem olyan stabilan lett összerakva, mint az egykori jó öreg névadója. Az oldalsávon körbefutó szürke csíkból nyíló két ajtó is nagyon könnyedén, de csak határozott próbálkozásra nyílik - egyikük a közvetlen miniUSB-csatlakozót, míg a másik a microSD-nyílást rejti magában, amely lehetőséget biztosít a kissé szegényes 40MB-nyi saját memória kibővítésére.

Multimédia

Sajnos a nálunk teszten levő modellben a kamerarész sérült volt, így arról csak a nyers adatokat tudtam meg használatakor, ami abban ki is merül, hogy 2 megapixeles felbontás és QVGA-videórögzítés. Természetesen azért nem hagytam ennyiben a dolgot és szereztünk egy másik készüléket is. Az ily módon tapasztaltakat azonban azt hiszem, talán jobb lett volna mégiscsak kihagyni: nagyon látszik a képalkotón, hogy a legkevésbé sem ez a készülék fő profilja. Autófókusz és makró nincs, a beállítási lehetőségek pedig legalább annyira visszafogottak, mint amennyire a mobilfény. A képtömörítés is elég durva, ami igen komoly minőségromlást, elsősorban életlenséget, maszatolást és egyéb kisebb torzulásokat okoz a képeken. A kamera egyetlen komoly pozitívuma, az lehetne, hogy az optika szinte tökéletes védettséget élvez a fizikai behatásoktól a masszív lencsevédő mögött. Ezzel kapcsolatban azonban óhatatlanul felmerül ugye a kérdés, hogy akkor miért is sérült meg a tesztmodellben? Nos, jóhiszemű újságíróként próbálok arra gondolni, hogy a hiba csupán szoftveres és egy sima frissítés majd meg is oldja - remélhetőleg így van.

Összességében a Nokia 6110 Navigator egy nagyon jó próbálkozás - és ami a legfontosabb, nagyon komoly előrelépés a korábbiakhoz képest. Persze fejlődnie még bőven van mit, de az irány jó, és a vevő például kimagaslóan erős ebben a modellben. Gyakorlatilag 2-3 perc alatt bárhol rátalál a jelekre, és nem ereszti el azokat többet, csak amikor kilépünk az alkalmazásból. Tehát az alapok jók. Most már csak az isteni hungarikumot, az iGo-t kellene végre megalkotni Symbian S60 platform alá - én ezt várom leginkább..!

Pozitívum:

Nagyon erős és legalább ennyire stabil GPS-vevő, masszív és jól kezelhető kialakítás.

Negatívum:

Foghíjas és nem aktualizált térképadatbázis, gyenge kamera, nincs a csomagban autós tartó.