10 gigapixeles fotó egy római templomról

Vágólapra másolva!
Egy olasz alkotócsoport elkészítette a Loyolai Szent Ignác templom mennyezetfreskójának elképesztően részletgazdag fényképét, amelyet bárki teljes felbontásban nézhet meg az interneten.
Vágólapra másolva!

A restaurálásra és nagy felbontású fényképekre szakosodott HAL9000 csoport idén február 15-én tizennégy óra leforgása alatt készítette el a végső kép összerakásához szükséges 1188 fotót. A rendkívül hosszú fotózásban a csoport három tagja, név szerint Mauro Gavinelli, Vincenzo Mirarchi, és Agostino Temporelli vett részt.

A képek rögzítéséhez egy Nikon D2X típusú tükörreflexes kamerát használtak egy 80-400 milliméter átfogású Nikkor stabilizátoros lencsével. Az adatfeldolgozásról egy négy darab AMD Opteron kétmagos processzort használó gép gondoskodott, amelybe 16 gigabájt memóriát, illetve 1,8 terabájt kapacitású merevlemezt szereltek.

Forrás: HAL9000

A mennyezeten található barokk freskót Andrea Pozzo készítette 1685 és 1694 között. A megközelítőleg 17 méter átmérőjű festmény Róma központjában, a Campus Martius (Campo Martio) téren, a Szent Ignác templomban található.