Fizetős internettel fednék le a fővárost

Vágólapra másolva!
Akár már ősszel kiírhatják azt a pályázatot, ami után megkezdődhet Budapest teljes lefedése vezeték nélküli internettel - adta hírül a Világgazdaság. A szolgáltatás egy-másfél év múlva lenne elérhető, és fizetni kell majd érte.
Vágólapra másolva!

A városházán már tesztelik azt a vezeték nélküli internetkapcsolatot, amelyet később a főváros egészére terjesztenének ki. Ikvai-Szabó Imre a Világgazdaságnak nyilatkozva elmondta: várhatóan egy-másfél évet vesz majd igénybe az, hogy a főváros egészét lefedő hálózat épülhessen ki. A hálózat eyges eszközeit a város tulajdonában lévő lámpaoszlopokon helyeznék el, ám az internetre csak az utcán lehetne kapcsolódni, a lakásokba, irodákba már nem szűrődne be a net.

A kapcsolódás ugyanakkor nem lenne ingyenes - pontosabban néhány, a fővárosi önkormányzat által meghatározott oldalt érhetnének el a városlakók grátisz. Ingyenesen lehetne e-ügyintézni például, a városi tömegközlekedés menetrendjét böngészni, valamint néhány, még meg nem határozott honlap érhető majd el a grátisz szolgáltatás keretében - minden másért majd fizetni kell, azonban hogy mennyit, az még kérdéses.

A gazdasági lap értesülése szerint a több megabites sávszélesség egy részét a városüzemeltetés használja majd például forgalomirányítási, térfigyelési rendszerek adattovábbítása is ezen a hálózaton keresztül bonyolódna.