Feltámad a legendás SuprNova torrentoldal

Vágólapra másolva!
Egykor a SuprNova volt az internet legnagyobb információforrása a torrentezők számára, amelyet 2004-ben zárattak be, most viszont változatlan formában indulhat újra.
Vágólapra másolva!

A projekt mögött pedig nem más áll, mint a jelenleg legnépszerűbb torrentszerver, a The Pirate Bay stábja, akik a SuprNova.org eredeti tulajdonosától kapták meg a webcímet, méghozzá ajándékba - adta hírül a TorrentFreak. A szájtot egy Sloncek néven ismert szlovén fiatalember üzemeltette, aki úgy gondolta, a hatóságokkal folyamatos macska-egér játékot vívó hírhedt szájt üzemeltetőinél jó helyen lenne a domain.

Nosztalgia és tisztelet

Sloncek egyetlen kikötése az volt, hogy bár az oldalon lehet fejleszteni, de ugyanúgy kell kinéznie, mint annak idején. A SuprNova.org a tervek szerint még ezen a héten elindulhat, és nem tárol majd torrentfájlokat, csupán azok univerzális indexelője lesz - így a trackerként működő The Pirate Bay közönségének is lehetőséget ad a szélesebb körű keresésre.

A 2002-ben indult oldal eredeti formájában a legnagyobb torrentkeresővé nőtte ki magát, napi másfél milló látogatóval. (Eredetileg Supernova lett volna a név, de az a cím már foglalt volt.) Az oldalt egy francia jogvédő szervezet nyomására záratták be 2004-ben, ám a Sloncek - valódi nevén Andrej Preston - elleni vádakat egy évvel később ejtették, és őt magát soha nem vették őrizetbe, csupán az oldalt kiszolgáló szervereket foglalta le a rendőrség.

Árral szemben

A The Pirate Bay üzemeltetőinek elmondása szerint azért döntöttek a szájt feltámasztása mellett, mert véleményük szerint sokan használnák, és a hatóságoknak is meg szeretnék mutatni, hogy ha egyszer bezáratnak egy oldalt, akkor az hamarosan újraindul. A közelmúltban az IsoHunt és a TorrentSpy nevű keresőket kötelezték arra, hogy kiszűrjék indexükből a jogsértő tartalmakat.