Indulhat a per a Vista-matricák miatt

Vágólapra másolva!
Helybenhagyta két amerikai vásárló keresetét a bíróság, így pert indíthatnak a szoftvercég ellen, amely állításuk szerint félrevezette a vevőket azokkal az új PC-kre ragasztott matricákkal, amelyek azt jelzik, az adott gép képes-e futtatni a Windows Vistát.
Vágólapra másolva!

A pert a Seattle-ben élő Dianne Kelley indította tavasszal, melyhez később egy másik panaszos vásárló, Kennetth Hansen is csatlakozott. A felperesek úgy vélik, a Microsoft félrevezeti a vásárlókat az új PC-kre címkézett logóival. Ezek alkalmazására azért volt szükség, mert Windows Vista megjelenése a karácsonyi vásárlási szezon utánra halasztódott, így a potenciális vásárlók a matricákból tájékozódhattak arról, hogy a megvásárolni kívánt számítógép képes lesz-e futtatni a legújabb Windowst.

A felperesek szerint félrevezető, hogy a Vista Capable, azaz Vista-képes logó csupán azt jelzi, hogy az adott konfiguráción el lehet indítani az új Windows alapváltozatát. Az olyan prémium funkciók, mint például a háromdimenziós ablakváltás már erősebb hardvert igényelnek: az erre alkalmas konfigurációkat Premium Ready matricával címkézik fel.

A redmondi szoftvergyártó jogászai az ügyben illetékes seattle-i kerületi bíróságtól azt kérelmezték, utasítsa el a felperesek keresetét, ám az ügyben illetékes bíró, Marsha Pechman ezt a kérelmet elutasította. Kelley és Hansen várhatóan pertársaságot alapít majd a hatékonyabb fellépés érdekében. Az ügyben a közeli jövőben nem várható túl sok fejlemény - hacsak peren kívüli megegyezés nem születik -, mert a következő bírósági meghallgatást sokára, 2008 október 27-ére tűzték ki.