A Nokia is lekoppintja az iPhone-t

Vágólapra másolva!
A finn mobilgyártó érintőképernyő koncepció-modelljének szoftvere szinte teljesen ugyanúgy működik, mint az Apple modellje.
Vágólapra másolva!

A Nokia Londonban tartott mobilbemutatóján az újonnan piacra kerülő modellek mellett bemutatta saját érintőképernyős koncepcióját is - bár azt, hogy "saját", aligha mondhatjuk rá.

A mobilos híroldalakra - többek közt az Intomobile.com-ra - felkerült videón egy olyan készülék látható, amely szinte teljes egészében az iPhone grafikus felületének (GUI) működését utánozza.

A majdani telefon előlapjának legnagyobb részét az érintőképernyő tölti ki, amelynek képe az Apple-mobilhoz hasonlóan elfordul attól függően, hogy a készüléket függőlegesen vagy vízszintesen tartja-e a tulajdonosa, emellett a fotókat is ugyanolyan mozdulattal lehet lapozni rajta, valamint a menü nagyítása is megszólalásig hasonlít az iPhone-ra. A Nokia bemutatójából csak az nem derült ki, hogy ezt a képernyőt is lehet-e majd egyszerre két ujjal nyomkodni, vagy csak eggyel.


iPhone-klón Nokia-módra


A most kikerült videó még nem a készüléket, csupán a GUI szoftverét mutatja be, a finn gyártó viszont Londonban konkrét ígéretet tett arra, hogy jövőre megjelentet egy Symbian S60 operációs rendszerrel működő érintőképernyős telefont. Ami pedig az iPhone-nal való hasonlóságot illeti, erre Anssi Vanjoki, a cég multimédiás üzletágának vezetője csupán annyit mondott az újságíróknak: "Ha valami jót látunk a világban, akkor azt büszkén másoljuk le."