Olcsóbb, mint a képeslap - mms-ezés külföldről

Vágólapra másolva!
Vidáman mosolygó család a horvát tengerparton, egy kattintás a kamerás mobiltelefonnal, és kész is a fotó. Néhány újabb gombnyomás, és a kép némi szöveg - és esetleg hang - társaságában már mehet is multimédiás üzenetként a melegtől otthon szenvedő rokonoknak, barátoknak. De valóban ennyire egyszerű az egész? Vagy öt évvel a szolgáltatás indulása után még mindig drágább és bonyolultabb egy mms-t elküldeni, mint a hagyományos képeslapot postára adni? Összeállításunkból kiderül.
Vágólapra másolva!

A világon elsőként 2002. április 18-án egy magyarországi cég, a Westel - ma T-Mobile - indította el a teljes körű mms-szolgáltatását. Bár akkor a szakemberek világviszonylatban legalább akkora jövőt jósoltak a multimédiás üzenetnek, mint az sms-nek, a kirobbanó siker azóta is várat magára.

Eleinte főleg az mms-képes mobilok szűkös kínálata hátráltatta a szolgáltatás térhódítását, később pedig a technikai problémák miatt ment el sok mobilos kedve az képes-hangos üzenetek küldözgetésétől. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a különböző készülékek sokszor nem voltak kompatibilisek egymással és/vagy a telefonhálózatokkal.

A Financial Times című brit lap egy 2005 nyarán készített összeállításából mégis az derült ki, hogy a nemzetközi piackutatók bizakodók. Az elemzők akkor úgy vélték, hogy az mms-ezés néhány éven belül mindennapos szokássá válik, olyannyira, hogy 2009-ben a világ mobilhálózatain lebonyolított mms-forgalomból származó bevétel eléri a 161,3 milliárd dollárt, vagyis a 29,479 billió forintot.

A magyarok alig mms-eznek

Nem ezt látszik alátámasztani a GfK idén január-februárban 10 közép- és kelet-európai országban végzett felmérése. Ezer-ezer, 15 évesnél idősebb embert kérdeztek meg Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Romániában, Oroszországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában, ebből kiderült, hogy a régióban átlagosan négy emberből háromnak már van mobiltelefonja. Az mms-ezésben Szlovénia áll az élen, a mobilosok 24%-a küld naponta legalább egy multimédiás üzenetet. A régiós átlag 11%, ami csaknem a négyszerese a Magyarországon mért 3%-os aránynak. Ez az elemzők szerint nem túl bíztató eredmény, annak tudatában pedig egyenesen siralmas, hogy a megkérdezettek jelentős hányada mondta azt: a jövőben biztosan nem küld több mms-t. Oroszországban a válaszadók 18%-a, Bulgáriában a 17%-a, Romániában pedig 16%-a nyilatkozott így.

Hogyan kell mms-ezni?

A saját mobillal készített fotónak mégis nagyobb a varázsa, mint egy sablonos képeslapnak, ezért egy külföldi utazás során érdemes kipróbálni. A bosszúságmentes mms-ezéshez azonban nem árt tisztában lenni néhány olyan dologgal, amelyek legtöbbje evidensnek tűnhet, de azok nem tudása számos idő előtt elvesztett hajszálhoz vezethet.

Külföldre indulás előtt a legfontosabb ellenőrizni, hogy a telefonkönyvben tárolt számok hogyan lettek rögzítve. A hétjegyű hívószám előtt ugyanis szerepelnie kell a nemzetközi, valamint Magyarország előhívójának (0036, vagy +36), illetve a belföldi körzetszámnak. Helyesen például így kell kinéznie: +36301234567.

Szintén nagyon lényeges, hogy a hazai mobilt csak akkor lehet külföldön is használni, ha a roaming-szolgáltatás aktiválva van, illetve nincs letiltva. Kétség esetén erről az érintett szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán lehet érdeklődni. Az aktiválás-deaktiválás sms-ben is történhet, ennek mikéntje a mobilos cég honlapján is megtalálható. Ugyenez vonatkozik az mms-re is: mindenekelőtt aktiválni kell a szolgáltatást, hogy használni lehessen.

Be kell állítani a telefont

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az mms-t csak akkor tudja a mobiltelefon elküldeni, ha a szükséges technikai paraméterek - például a honlap címe, az adatétvitel módja, a felhasználó neve és a jelszó - pontosan vannak beállítva. Ezek az adatok a különböző márkájú és típusú készülékek menüjében eltérő helyen rejtőznek, a mobilszolgáltatók honlapján megtalálható a pontos elérési út és valamennyi szükséges információ. Ezeknek az adatoknak - amelyek szolgáltatónként természetesen különbözőek - a telefonban hajszál pontosan meg kell egyezniük az oldalon feltüntetettekkel. Akár egyetlen karakter kis vagy nagy betűvel való hibás beírása is ahhoz vezethet, hogy a telefon nem tudja elküldeni az mms-t, hiába is toporzékol dühében a telefon korábban még békésen pihenő gazdája.

Általánosságban elmondható, hogy mindhárom hazai szolgáltató ügyfelei csak olyan külföldi cég hálózatából tudnak mms-t küldeni, amellyel az érintett vállalat GPRS/mms/roaming-partnerségben áll. Ezek a külföldi szolgáltatók a hivatalos honlapokon listába szedve megtekinthetők.

Forrás: Getty Images

A feltöltőkártyásoknak érdemes indulás előtt ellenőrizni a keretüket, külföldön ugyanis problémás lehet egy feltöltőkártya beszerzése. A T-Mobile ügyfeleinek erre még nincs is módjuk. Így ha az egyenlegük lemerül, jobb híján meg kell kérniük otthon maradt rokonukat vagy ismerősüket, hogy vásároljon feltöltőkártyát egy hazai boltban, és azzal töltse fel a megszokott úton-módon a szorult helyzetben lévő utazó keretét. A pannonos telefonnal rendelkezők jelenleg 9 külföldi mobilcégnél árult kártyával "hízlalhatják" fel az egyenlegüket, ha az vészesen alacsony szintre csökkenne. Ezeknek a partnereknek a listája a hivatalos honlapon elérhető. Ha a Vodafone-előfizetők külföldön megszorulnak, a partnerszolgáltatóknál is vásárolhatnak feltöltőkártyát, amelynek értékét aztán 600 forint tranzakciós díj fejében az egyenlegükre tehetik. Az érintett mobilcégek listája és a részletes feltételek a Vodafone internetes oldalán megtalálhatók.

Bosszúságra adhat okot, ha megfeledkezünk arról, hogy Észak-Amerikában és Ázsiában az európaitól eltérő GSM-mobilhálózatot használnak a készülékek. Indulás előtt az érintett mobilszolgáltató ügyfélszolgálatán, illetve a honlapján ezért érdemes utánanézni, hogy az adott modell működik-e majd a célországban. Az USA-ba vagy Kanadába történő utazáshoz ideális egy három GSM-sávos készülék, amely az 1900 MHz-es frekvenciatartományban is működik. Problémamentesen használhatók ott a hazai 3G-s adatátvitelre képes telefonok is, amelyek ázsiai országokba utazva is hasznosak, mivel kompatibilisek az ott működő, eltérő szabványú hálózatokkal.

Mindhárom hazai szolgáltató küld egy információs sms-t, ha a mobiltelefon az itthoni hálózatot elhagyva egy külföldibe először bejelentkezik. Az ebben olvasható telefonszámot érdemes elmenteni, a partnerszolgáltatók nevét pedig megjegyezni, és a telefont - ha szükséges - manuálisan arra a hálózatra átállítani (a szolgálaltások ára általában ezeknél a vállalatoknál a legkedvezőbb). A hazai készülék egy idegen országban - ha úgy van beállítva - automatikusan mindig a legerősebb térerőt nyújtó hálózatot választja.

Végül, de nem utolsó sorban, lényeges dolog, hogy külföldön nemcsak az indított, de a fogadott hívásokért is fizetni kell. Az mms-ek fogadása szerencsére mindhárom hazai szolgáltató ügyfelei esetében ingyenes. (Aki viszont külföldön is meg akarja kapni a neki címzett mms-eket, annak ezt a telefon megfelelő menüpontjában engedélyeznie kell.) A multimédiás üzenet elküldése valamennyi szolgáltatónál más összegbe kerül, leginkább attól függően, hogy az honnan (melyik külföldi hálózatból, illetve országból) és mekkora terjedelemben indul útjára a képes-hangos üdvözlet.

Mindenki másképp csinálja

Ábécésorrendben haladva nézzük először, hogy a Pannon ügyfeleinek mit kell feltétlenül tudniuk, mielőtt a korfui aranyhomokos tengerparton fekve esztelen mms-ésbe kezdenek. "Színes-szagos" üzenetet csak - mint arról már szó volt - a céggel GPRS-roaming-partnerségben álló külföldi szolgáltatók hálózatából küldhetnek. A szolgáltatást a számlás és a feltöltőkártyás ügyfelek azonos feltételekkel használhatják. A szolgáltatás igénybevételéhez természetesen alapfeltétel az aktivált mms- és roaming-szolgáltatás. Egy külföldről elküldött mms díja jelenleg 199 forint.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A pisai ferde torony tövében mobiljával bíbelődő T-Mobile-ügyfélnek kicsit bonyolultabb a dolga, a cég ugyanis minden egyes, vele GPRS/mms-partnerségben álló szolgáltató hálózatának a használatáért más díjat szab meg, és különbséget tesz a számlás, illetve a kártyás ügyfelek között is. Ezekről érdemes a hivatalos portálon vagy a telefonos ügyfélszolgálaton az utazás előtt tájékozódni. A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány országot, először az előfizetéssel rendelkezők esetében: ők Ausztriából, Horvátországból és Németoszágból egy mms-t bruttó 189-249 forintért küldhetnek haza, Olaszország, Görögország és Szlovénia valamennyi hálózatából ugyanez 249 forintba, míg Törökország, Ukrajna és Szerbia összes szolgáltatójánál 348 forintba kerül.

A vállalat illetékese az [origo]-nak elmondta: a pre-paid kártyások esetében kitétel az is, hogy a szolgáltatást kizárólag akkor lehet igénybe venni, ha az ügyfél kártyáján legalább 1125 forint keret van. A bruttó 189-348 forint között mozgó költségek 3 díjzóna szerint szóródnak, hogy melyik ország melyik zónába tartozik, a hivatalos honlapon megtekinthető. Mind a számlás, mind a kártyás ügyfelekre vonatkozik, hogy az mms mérete nem lehet 300 kilobájtnál nagyobb. A T-Mobile-osok jelenleg 90 külföldi ország 172 hálózatából küldhetnek MMS-t.

A Vodafone-os készülékével a dubrovniki óváros szívében fényképező mobilos ennél könnyebb helyzetben van: a cég az mms-ek díjszabása szempontjából nem tesz különbséget a számlás és a kártyás ügyfelek között, illetve az országok vonatkozásában sem. Az árat itt az mms mérete szabja meg: 10 kilobájt alatt 150, 10 és 300 kilobájt között pedig 300 forintba kerül egy multimédiás üzenet hazaküldése. A cég illetékese úgy tájékozatta az [origo]-t, hogy jelenleg 87 ország/lefedettségi terület 144 szolgáltatójával van a Vodafone-nak GPRS-roaming-szerződése, vagyis ezek mindegyikéből lehet mms-ezni.

Olcsóbb mint a képeslap

Hogy a költségek alacsony vagy magas mivoltát könnyebb legyen megítélni, nem árt tudni, hogy a magyar turisták által közkedvelt tengerparti országokban - például Görögországban, Horvátországban, Olaszországban és Spanyolországban - egy hagyományos képeslap átszámítva jelenleg 150-250 forintba kerül, míg a bélyeg szintén ugyanennyibe. Vagyis egy, a parti sétányon vásárolt színes levelezőlapra 300-500 forintot kell költeni, ha azt külföldről postai úton akarjuk másfél hét alatt hazajuttatni. Ehhez képest az mms-t - elviekben - rögtön megkapja a címzett - persze csak ha van erre alkalmas telefonja, vagy rendelkezik internet-eléréssel.

Árgus szemekkel figyel az EU

Az Európai Parlament döntésének megfelelően alig egy hónappal ezelőtt, június 30-án hatályba lépett a roaming-szolgáltatások díjszabásáról szóló rendelet. Ennek értelmében őszig jelentősen, esetenként akár 40-60%-kal is csökkenni fognak a roaming-díjak. A rendelet szerint az uniós szolgáltatóknak minden ügyfelüknek fel kell kínálniuk az Eurotarifát. Eszerint az EU-ban roamingoláskor a hívásfogadás díja legfeljebb nettó 24 eurocent, vagyis 250 forintos euróárfolyammal számolva legfeljebb bruttó 72 forint lehet. Az unióban barangolva emellett egy hívás indítása - akár haza, akár máshová az EU-n belül - maximum nettó 49 eurócentbe kerülhet, azaz nem lehet drágább bruttó 147 forintnál. A rendelet a 27 tagú EU valamennyi mobilszolgáltatójára vonatkozik, de nem érinti az unión kívüli roamingolás költségeit.

A szolgáltatóknak elvileg július végéig minden ügyfélnek személyes ajánlatot kellene tenniük. Ha az ügyfél az abban foglaltakat elfogadja, akkor a szolgáltatónak az új tarifákat egy hónapon belül aktiválnia kell, így jó esetben már augusztusban olcsóbban lehet majd roamingolni az unióban, mint most.

A rendelet ugyan nem szabályozza az sms- és az mms-díjakat, de a Nemzeti Hírközlési Hatóság és a többi ilyen uniós szerv - ígéretük szerint - ezen árak alakulását is szigorúan figyelni fogja.